Ο Χρήστος Δανιήλ, είναι επόπτης της πιλοτικής εφαρμογής στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στο μάθημα της Λογοτεχνίας και ταυτοχρόνως επιμελητής του βιβλίου «Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε». Επί 2,5 χρόνια, όπως εξηγεί, «βρισκόμασταν με τους εκπαιδευτικούς από τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και συνεργαζόμασταν πάνω στο πιλοτικό πρόγραμμα στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Καθώς διαβάζαμε τις εργασίες που συνέθεταν οι καθηγητές, καθώς βλέπαμε τις αναφορές που παρουσίαζαν, συνειδητοποίησα ότι αυτό το υλικό δεν πρέπει να μείνει μέσα στο κλειστό χώρο του προγράμματος, αλλά να διαχυθεί και να γίνει κτήμα ενός ευρύτερου κοινού». Οι καθηγητές, όπως σημειώνει ο κ. Δανιήλ, παρουσίαζαν τις αναφορές τους, τις ενέργειες των μαθητών, τις δραστηριότητες που κάνανε οι μαθητές, τις αντιδράσεις που είχαν στο καινοτόμο πρόγραμμα της Λογοτεχνίας, τις δικές τους ανασφάλειες σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να ενδιαφέρει κι ένα ευρύτερο κοινό.

«Με ενδιέφερε να βγουν προς τα έξω κάποιες καινοτόμες ιδέες, κάποια καινοτόμα πλαίσια λειτουργίας εκπαιδευτικής δραστηριότητας που μπορούν τελικά να εφαρμοστούν. Ότι αυτό που εμείς είχαμε στο μυαλό μας ως τοπία, θα μπορούσε κάποια στιγμή να βγει στην πράξη» δηλώνει προσθέτοντας , «είδαμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί και μάλιστα να έχει θεαματικά αποτελέσματα και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετασχηματίστηκαν, άλλαξαν αντιλήψεις σταδιακά στον τρόπο που σκεφτόταν και αντιμετώπιζαν την εκπαιδευτική πράξη, αλλά κυρίως στους ίδιους τους μαθητές».

Όπως δηλώνει ο επιμελητής της έκδοσης το βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί παρουσιάζει μια εφαρμοσμένη στην πράξη εκπαιδευτική αντίδραση, αλλά και αποτελεί και ένα εργαλείο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται ευρύτερα για το μάθημα της Λογοτεχνίας. «Δείχνει πως μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να μετασχηματίσει αντιλήψεις στην μαθητική κοινότητα και αποτελεί εργαλείο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη Θράκη». Το βιβλίο, όπως σημειώνει ο κ. Δανιήλ κυκλοφορεί από ένα εκδοτικό οίκο της Αθήνας, εκδόσεις Τόπος και «η Θράκη είναι άγνωστη περιοχή για την Αθήνα, είναι ταυτισμένη με μια λαογραφία, με την μαντίλα, το άγνωστο κυρίως φοβίζει και έτσι αποτελεί ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί κάποιος να μάθει τι γίνεται σ’ αυτή την κοινότητα, την οποία όλοι την γνωρίζουν, αλλά κανείς τελικά δεν την γνωρίζει».
Φώτο: Χρήστος Δανιήλ Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: