Ένα διαφορετικό σίγουρα βιβλίο, το βιβλίο «Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε» ,με μαρτυρίες εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων , θα παρουσιαστεί αύριο στην Ξάνθη και μεθαύριο στην Κομοτηνή (Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο στις 19:30). Πώς προέκυψε όμως αυτό το εκδοτικό εγχείρημα;

«Την περίοδο 2002-2007 το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων παρήγαγε εκπαιδευτικά υλικά για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Τα υλικά αυτά συνόδευαν μέθοδοι διδασκαλίας που ανατρέπουν την από καθέδρας διδασκαλία, αξιοποιώντας τη διδασκαλία σε ομάδες και τη μέθοδο project.” εξηγεί η υπεύθυνη των ΚΕΣΠΕΜ Ροδόπης κα Μαρία Κωνσταντινίδου και προσθέτει «Το 2012 ξεκίνησε η Πιλοτική, δηλαδή η εφαρμογή των υλικών σε περιορισμένο αριθμό σχολείων της Θράκης για τρία χρόνια. » Στο βιβλίο αυτό, σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου, ο λόγος δίνεται στους εκπαιδευτικούς που εφάρμοσαν την Πιλοτική στο μάθημα της λογοτεχνίας. Το μάθημα τους βασίστηκε στη διδασκαλία θεματικών και ειδολογικών ενοτήτων και στην ανάγνωση ολόκληρων βιβλίων (και όχι αποσπασματικών κειμένων), με τελικό σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών και την παραγωγή δικού τους λόγου.

Στο «Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε» οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, εστιάζουν στους μαθητές και στις αντιδράσεις τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά επεισόδια από τα μαθήματα τους, καταγράφουν τις προσδοκίες, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες τους, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Όπως σημειώνει η κα Κωνσταντινίδου δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στην ελληνική βιβλιογραφία: να δίνεται ο λόγος στους εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν με βιωματική μέθοδο τη δουλειάς τους στην τάξη.

Έτσι, μαθητές και καθηγητές δημιουργούν, εκφράζουν, μεγαλώνουν…Προσεχώς.
Φώτο:Μαρία Κωνσταντινίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: