Τριανταπέντε πατάτο-παραγωγοί της Ορεινής Μυρτίσκης αγωνίζονται καθημερινά να διαθέσουν στους καταναλωτές της Ροδόπης την παραγωγή τους και παράλληλα να διατηρήσουν μια εξαιρετική ντόπια ποικιλία.

«Είναι η σύνθεση του ορεινού εδάφους τέτοια και το γεγονός ότι καλλιεργούνται χωρίς φάρμακα και λιπάσματα που κάνουν τις πατάτες της Μυρτίσκης να ξεχωρίζουν σε γεύση» δηλώνει ο κ. Μεχμέτ Κουρού Κεχαγιά και σημειώνει ότι η στρεμματική απόδοση εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες. «Φέτος το στρέμμα απέδωσε 2 με 2,5 τόνους» εξηγεί ο ορεσίβιος καλλιεργητής σημειώνοντας ότι τα τσουβαλάκια με κανονικού μεγέθους πατάτες, συνολικά 8,5 κιλά το καθένα, τα πωλούν προς 5 ευρώ και τα 10 κιλά, με μικρού μεγέθους πατάτες, τα πωλούν προς 3 ευρώ.

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί γυρίζοντας ως πλανόδιος πωλητής βλέπω ότι υπάρχουν και χειρότερα, οπότε λέω «πάλι καλά» στον εαυτό μου και συνεχίζω τον αγώνα» δηλώνει ο έμπειρος καλλιεργητής πατάτας προσδοκώντας κι εκείνος και οι συνάδελφοι του ότι πολύ γρήγορα θα καταφέρουν να πιστοποιήσουν την παραγωγή τους, να την κάνουν «Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης» γιατί, όπως σημειώνουν, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες πιο δημοφιλείς. Ίσως αυτή η «ευρεία αναγνωρισιμότητα» να τους οδηγήσει στο κέρδος.
Φώτο:Μεχμέτ Κουρού Κεχαγιά Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: