Κομοτηνή: Το μπαχάρι είναι ζωή

Τρεις γενιές τώρα το παραδοσιακό τους εργαστήρι με ρίζες στην Καππαδοκία, δεν έπαψε λεπτό να ασχολείται με τα μπαχαρικά. Έτσι, η τρίτη γενιά πια δηλώνει «είναι στο DNA μας τα μπαχαρικά, γι αυτό και λέμε «το μπαχάρι είναι η ζωή μας»».

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σιδηρόπουλο τα μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι, κύμινο, κανέλα κ.α.) που καταφθάνουν στο εργαστήρι τους έρχονται από όλο τον κόσμο: Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, αλλά τα χαρμάνια είναι δική τους, οικογενειακή υπόθεση, «από παππού προς εγγονό και πάει λέγοντας», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν. Στο ίδιο εργαστήρι βρίσκουν το δικό τους χώρο τα ελληνικά αρωματικά φυτά, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό κ.α.

«Κάθε χρόνο και καλύτερα» δηλώνουν σε σχέση με την στροφή του κόσμου προς τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά. Ενώ τα δικά τους βήματα κάνουν και προς το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα προς τη Βουλγαρία και την Κύπρο με τα χαρμάνια να έχουν ήδη μεγάλη πέραση. «Είναι μείγματα μπαχαρικών που απευθύνονται σε όλα τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας» δηλώνει κι εξηγεί ««Καισάρεια» για μπιφτέκια, «Άρχοντας» για τα κρεατικά, «Λωξάντρα» για το κοτόπουλο, «Μερακλής» για το αρνί και το κατσίκι κ.α»

Συζητούν με τους πελάτες, λύνουν τις απορίες τους και με πίστη τους προτρέπουν να κάνουν τα βήματα της καρδιάς τους και να μην φοβούνται για τίποτα «αν αυτό που κάνουν το αγαπάνε, θα πάνε όλα καλά, μπορεί στην αρχή να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά ο Θεός θα δώσει και θα γυρίσει εκεί που είναι η καρδιά».

Φώτο: Βασίλης Σιδηρόπουλος
Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος