Κομοτηνή: Το Πανεπιστήμιο στα χρόνια της Κρίσης

Τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο τα χρόνια της Κρίσης παρακολουθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό η Μαρία Πετμεζίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κι αυτό γιατί είναι αρκετά σημαντικές , κάτι που αντανακλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις που έχει η Κρίση σε ό,τι αφορά στην απασχόληση των νέων.

«Το Πανεπιστήμιο πλήττεται οικονομικά με την έννοια ότι μειώνονται πάρα πολύ οι πόροι για υποδομή και αυτό φαίνεται στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας από τότε που ιδρύθηκε , μέσα δεκαετίας του 1990, βρίσκεται ακόμη στα προκάτ. Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα με την Πρυτανεία, υπήρχαν μεγαλεπήβολα σχέδια για μετακίνηση στην Πανεπιστημιούπολη, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν» δηλώνει η κα Πετμεζίδου. Παράλληλα, εξηγεί ότι λόγω της Κρίσης δεν ανανεώνεται το διδακτικό προσωπικό κι αυτό είναι κακό. «Συνταξιοδοτούνται μέλη ΔΕΠ, αλλά δεν καλύπτονται εκ νέου θέσεις με προσωπικό. Και γενικώς οι πιστώσεις είναι περιορισμένες και για πρόσληψη διδασκόντων με κάποια σύμβαση.» δηλώνει. Γενικά το κλίμα, όπως λέει, είναι αρνητικό και από την πλευρά των φοιτητών με την έννοια ότι δεν υπάρχει ενεργό συμμετοχή, «βλέπουν με ένα πεσιμιστικό τρόπο το μέλλον τους, σκέφτονται τι θα κάνουν, αν θα βρουν εργασία και αυτό μειώνει και τη διάθεσή τους ενεργητικά να αντιμετωπίσουν τις σπουδές τους. Δεν έρχονται συχνά στα μαθήματα, βλέπουν το Πανεπιστήμιο απλώς ως ένα χώρο που έρχονται στις εξετάσεις για να πάρουν κάποιο πτυχίο με οποιοδήποτε τρόπο κάτι που έχει αρνητική επίπτωση στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία» εξηγεί η κα Πετμεζίδου.

Παράλληλα, στέκεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη με την «διαρροή» επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό. «Κατά τη διάρκεια της Κρίσης περίπου 200.000 νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, νέοι που έχουν υψηλά προσόντα, μεταπτυχιακούς τίτλους κ.α. Αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη χώρα μας και στην οικονομία. Επενδύει μια χώρα σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ωστόσο, μετά δεν μπορεί να έχει τα οφέλη από την απασχόληση αυτή του ανθρώπινου κεφαλαίου και τα οφέλη τα καρπούνται άλλοι» δηλώνει.

Στο ερώτημα τέλος τι εκείνη προσπαθεί να περάσει στους φοιτητές; απαντά πως « Δεν μπορεί κανείς να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο είναι το να μπορούν τα νέα άτομα, να παίρνουν ρίσκα να δραστηριοποιηθούν λίγο περισσότερο και στον ιδιωτικό τομέα. Κακά τα ψέματα οι φοιτητές είχαν την αντίληψη ότι μόλις τελειώσουν θα βρουν μια θέση στο δημόσιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα από τις χαμηλότερες ακόμη βαθμίδες να καλλιεργήσει μια πιο θετική άποψη προς την επιχειρηματικότητα, να βρουν νέες διεξόδους οι νέοι κι όχι να έχουν ως αίτημα τους να βρουν μια θέση στο δημόσιο».
Φώτο: Μαρία Πετμεζίδου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος