Κομοτηνή: Το ρόδι της καλοτυχίας επιστρέφει

Είναι σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία, «αρκεί να ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσετε» δηλώνουν οι παραγωγοί. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από ποτέ, ασχολούνται, σε Ροδόπη και Ξάνθη, με τον καρπό που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη, χωρίς να προβληματίζονται για την καλλιέργεια του, καθώς είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη, σε εδάφη όπως αυτά της Θράκης.

«Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες» δηλώνει η Μαρία από το Αυξέντιο Ξάνθης που κάνει τη δική της προσπάθεια και από τα ρόδια που παράγει παρασκευάζει χυμό προωθώντας τον η ίδια στην αγορά και στους καταναλωτές. «Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού» προσθέτει ελπίζοντας πως τα γεμάτα οφέλη της καλλιέργειας θα δελεάσουν τους καταναλωτές.

Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες, σήμερα δεν μένει παρά να πεισθούν και οι σύγχρονοι Έλληνες και να τον εντάξουν στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες προς όφελος και των παραγωγών που αναζητούν νέες καλλιεργητικές διεξόδους.
Φώτο: Ρόδια της Θράκης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος