5000 φιάλες αίμα ετησίως από εθελοντές αιμοδότες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

«Διανύουμε μια περίοδο που τα αποθέματα αίματος αρχίζουν σιγά –σιγά και μειώνονται» δηλώνει η κα Παγώνα Κόφα, επισκέπτρια υγείας της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής Σισμανόγλειο και σημειώνει « Περάσαμε δύσκολες στιγμές σε όλη τη διάρκεια της Πανδημίας του Covid, ωστόσο,όμως, ενώ συνήθως μιλάμε για την έλλειψη αίματος εγώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους αιμοδότες οι οποίοι ήταν κοντά μας όλο αυτό το διάστημα και δεν μας άφησαν να έχουμε έλλειψη αίματος. Το «ευαχαριστώ» αυτό είναι από καρδιάς από όλο το προσωπικό που βρίσκεται στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία.»

5000 φιάλες αίμα ετησίως από εθελοντές αιμοδότες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Η κα Νόνα Κόφα σε μια ακόμη αιμοδοσία εκτός ΝΥ

Σύμφωνα με την κα Κόφα υπήρχαν περίοδοι που μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, στον καθένα εθελοντή αιμοδότη ξεχωριστά, τους καλούσαν για να έρθουν να δώσουν αίμα. «Όλα τα άτομα προσήλθαν, δεν αρνήθηκε κανένας, ήρθαν με χαρά να δώσουν το αίμα τους ξέροντας την δύσκολη περίοδο που περνάμε, καθώς έχουν ξεκινήσει και τα τακτικά χειρουργεία μας ξέροντας ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες μετάδοσης.» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει «Οι ανάγκες συνεχίζουν και υπάρχουν και θα είναι συνεχώς αυξανόμενες. Μπαίνουμε στο καλοκαίρι, όλοι οι αιμοδότες γνωρίζουν ότι αυτή την περίοδο οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, ύστερα πολλοί αιμοδότες λείπουν το καλοκαίρι. Γι αυτό θέλουμε να είναι στο πλευρό της αιμοδοσίας, να είναι κοντά μας. Όσοι είναι υγιείς και κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Αυτό που θέλουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών. Να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να είμαστε επαρκείς και να μην έχουμε δότες αντικατάστασης, να μην παρακαλάμε δηλαδή το συγγενικό περιβάλλον να έρθει να καταθέσει για τον ασθενή του ο οποίος βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, πιέζεται το συγγενικό περιβάλλον, άρα αυτό που θέλουμε είναι εθελοντές, συνειδητοποιημένους αιμοδότες,οι οποίοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το αίμα τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα.»
5000 φιάλες αίμα ετησίως από εθελοντές αιμοδότες στο Νοσοκομείο ΚομοτηνήςΣτην Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Κομοτηνής συγκεντρώνουν 5.000 φιάλες αίμα ετησίως, τις μισές από αυτές τις στέλνουν σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας. «Είμαστε ένα Νοσοκομείο που στέλνει αίμα στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες (μεταμοσχεύσεις, χειρουργία κ.α.). Από τον Φεβρουάριο μέχρι και το Μάιο αποστείλαμε 280 φιάλες αίματος. Δεν διακινδύνευσε ούτε μια στιγμή κάποιος ασθενής μας. Κι έχουμε άψογη συνεργασία με τα άλλα Νοσοκομεία. Είμαστε ένας Νομός που κρατάμε καλά αιμοδοτικά» δηλώνει η κα Κόφα προσθέτοντας «Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο λόγω του Covid, οι φοιτητές έφυγαν, ο στρατός ήταν σε επιφυλακή, οι σχολές αστυνομίας κλειστές, άρα ήμασταν σε μια περίοδο δύσκολη γιατί η πηγή των αιμοδοτών μας δεν μπορούσε να δώσει αίμα. Καταφύγαμε στην άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, τους καλέσαμε για να έρθουν να δώσουν αίμα και τα καταφέραμε.»

Από τους εθελοντές αιμοδότες περισσότεροι είναι οι άνδρες αιμοδότες. Πολλοί λίγοι ηλικίας 20 με 25 ετών κι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι που θέλουν να έχουν κοντά τους. «Λόγω του Covid αναβλήθηκαν αρκετές αιμοδοσίες. Ξεκινήσαμε όμως και πάλι με την αιμοδοσία στο Νέο Σιδηροχώρι όπου συγκεντρώσαμε 43 φιάλες αίμα.» δηλώνει η δραστήρια επισκέπτρια υγείας και αποκαλύπτει ότι έχουν προγραμματίσει για τις 14 Ιουνίου εθελοντική αιμοδοσία στον Ίασμο, στο Πνευματικό Κέντρο κι όχι στο Κέντρο Υγείας λόγω Covid. Και στις 16 Ιουνίου προγραμματισμένη αιμοδοσία στο Στρατόπεδο Ηλιουπούλου.
Όσον αφορά στο Μήνυμα που επιλέγει να στείλει; «Κάθε δημότης πρέπει να γίνει αιμοδότης. Κάθε υγιής δημότης » δηλώνει προσθέτοντας «Στην αιμοδοσία τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι ξεχωριστό κτίριο από το Νοσοκομείο και στόχος μας είναι να έχουμε σταθερά αποθέματα για όλους τους ασθενείς μας και να μην κινδυνέψει η ζωή κανενός.»
Φώτο: Η κα Παγώνα Κόφα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος