«Η διάρθρωση των χώρων των νοσοκομείων είναι δύσκολη. Είναι ένα παλιό νοσοκομείο. Όταν βρέχει υπάρχουν σημεία που το ταβάνι στάζει. Η διοίκηση καταβάλει προσπάθειες. Αλλά το ένα «μπαλώνουμε», το άλλο ανοίγει.» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», κ. Αλέκος Σπανός και εξηγεί ότι: «Έγινε μια καλή προσπάθεια όσον αφορά στη διάρθρωση του χώρου

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» έγινε μια προσπάθεια με την οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν στον 3ο όροφο κλινική Covid ικανή να φιλοξενήσει 50 άτομα. «Αν έχουμε επιδείνωση της Πανδημίας, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, μπορεί να λειτουργήσει ως «Μονάδα Αναφοράς». Βέβαια οι κλίνες στη ΜΕΘ είναι περιορισμένες. 4 με 5, μια αναλογία πολύ προκλητική, ένας δια σωληνωμένος ανά 28.000 πληθυσμό, δεν αρκούν.» δηλώνει ο κος Σπανός.

Αναφερόμενος στον Υπερσύγχρονο Μοριακό Αναλυτή (δωρεά του Δήμου Κομοτηνής) τονίζει ότι δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να επεξεργαστούν μέχρι και 48 τεστ, με αξιόπιστο τρόπο. «Τα έχουμε τεστάρει και αυτό μας έχει λύσει τα χέρια. Εξ-οικονομήσαμε εργατοώρες, χρήμα, νοσηλευτικό προσωπικό, χώρους. Μέχρι να περιμένουμε το αποτέλεσμα από την Αλεξανδρούπολη, πάντα εκεί στέλναμε το δείγμα, ο ασθενής ήταν αναγκασμένος να παραμένει για δύο ημέρες νοσηλευόμενος, τώρα δεν χρειάζεται.» εξηγεί ο κος Σπανός σπεύδοντας να επισημάνει τον κίνδυνο «Αν πάμε στο επίπεδο 3 θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή. Είχαμε μια διασπορά αρκετά σημαντική τις προηγούμενες μέρες.»
Μιλώντας για την ενίσχυση του νοσοκομείου με νέο προσωπικό σημειώνει ότι «προσωπικό έρχεται, το κακό είναι ότι είναι επικουρικό.» για να προσθέσει λέγοντας: «Δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να μάθουν τη δουλειά, να προσαρμοστούν και τους χάνουμε. Αν γνωρίζει κανείς ότι σε δέκα μήνες θα φύγει είναι αλλιώς κι αλλιώς αν ξέρει ότι θα είναι ένας μόνιμος επαγγελματίας. Αυτό το φωνάζουμε προς την κυβέρνηση χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό.» Μιλώντας με καμάρι για τον αγώνα και την προσπάθεια των συναδέλφων του όλους αυτούς τους μήνες της Πανδημίας σημειώνει ότι «Είναι μια «μάχη» που την έχουμε κερδίσει. Δείξαμε όλοι οι συνάδελφοι ιδιαίτερο επαγγελματισμό, αν και δεν είχαμε ανάλογη εμπειρία. Βλέπω όλο το προσωπικό να κινείται με βήματα σταθερά και ασφαλή. Δεν μολύναμε, δεν διασπείραμε ως Νοσοκομείο τον ιό κι αυτό είναι προς τιμή όλου του προσωπικού.»
Τέλος, καλεί όλους τους θεσμικούς παράγοντες να πάρουν θέση όσον αφορά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. «Αλλάζει το Νομικό Πλαίσιο του υπάρχοντος Νοσοκομείου από την 1-1-2023. Εμείς στο νέο νοσοκομείο θα πάμε τον Ιούνιο του 2024 μετά από 16 μήνες. Από τώρα ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου». Θα μας ενδιέφερε η γνώμη όλων των τοπικών φορέων. Πώς το είδαν; Τους είδαμε χωρίς αντίδραση.» σημειώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.
Φώτο: Αλέκος Σπανός ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: