Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Αλέκος Τσαπέκος με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.

«Πολλές δεκαετίες τώρα το θέμα των αντιβιοτικών έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δέκα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα.»ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Αλέκος Τσαπέκος με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο. «Δημιουργούνται με την αλόγιστη χρήση ανθεκτικά μικρόβια τα οποία στη συνέχεια όταν χρειαστεί ο ασθενής να πάρει μια αντιβίωση, η αντιβίωση αυτή δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.» εξήγησε.

Μιλώντας στη συνέχεια με το παράδειγμα της νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο κος Τσαπέκος κάλεσε όλους και όλες να σκεφτούν πώς θα είναι όταν κάποιος γνωστός μας, κάποιος φίλος μας νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, «εμείς τον περιμένουμε απέξω» είπε και πρόσθεσε « και οι γιατροί μας λένε «η πρώτη αντιβίωση δεν έπιασε, η δεύτερη να δούμε τι θα κάνει». Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος της αγωνίας. Φτάσαμε οριακά σ’ αυτό το σημείο διότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν παρασκευάζονται καινούργια αντιβιοτικά, κάποια που έχουν βγει τα τελευταία δέκα χρόνια είναι παραλλαγές παλιών αντιβιοτικών.»

Ο κος Τσαπέκος σημείωσε «Λέμε πρώτα στους υγειονομικούς συναδέλφους: «Προσοχή, εφαρμόστε το Νόμο»

Στέλνοντας μάλιστα το μήνυμά του πρώτα στους υγειονομικούς ο κος Τσαπέκος σημείωσε «Λέμε πρώτα στους υγειονομικούς συναδέλφους: «Προσοχή, εφαρμόστε το Νόμο». Ο Νόμος λέει χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Χειρόγραφη συνταγογράφηση επιτρέπεται μόνο από κτηνίατρο, μόνο σε τουρίστες και μετανάστες και κάποιους λίγους ακόμη.» Μην παραλείποντας τέλος να θυμίσει τα λόγια του Φλέμινγκ όταν από το 1945 ακόμη είχε προβλέψει αυτό το αδιέξοδο. « Ο Φλέμινγκ από το 1945 είχε πει: «Φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο τα αντιβιοτικά και θα έχουμε ανθεκτικά μικρόβια» και επαληθεύτηκε.»
Τέλος, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης σημείωσε πως και με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων υπάρχει  επίσης μεγάλο θέμα. «Κι εκεί πρέπει να γίνει μια προσπάθεια της πολιτείας.» είπε καταλήγοντας με το εξής μήνυμα: «Ανθρώπινα φάρμακα, γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα χρήση με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ.»
Φώτο: Αλέκος Τσαπέκος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: