«Ο αγώνας πάει καλά. Όλοι προσπαθούμε να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε και το ανάλογο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ο Αντώνης Γραβάνης να εκλεγεί δήμαρχος, και όσοι εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι να μπορέσουμε να αποτελέσουμε μια δυνατή ομάδα που θα φέρει την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο δήμος Κομοτηνής « δηλώνει ο Ανέστης Βαφειάδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής».

Μιλά για την «μάχη» του σταυρού και σημειώνει πως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. «Δεν είναι μονοδιάστατη η προσωπική ψήφος. Είναι προσωπικές σχέσεις, συγγένειες, η εμπειρία μας, το έργο μας στα κοινά, οι «καραμπόλες» σε πολλούς συνδυασμούς, ειδικά στις μικρές κοινωνίες. Πολιτικά κριτήρια υπάρχουν σίγουρα σ΄αυτές τις εκλογές, δεν υπερισχύουν τα κομματικά. Είναι ένα πολυσύνθετο πλέγμα ο τρόπος που ψηφίζει κανείς.»

«Σήμερα οι οικισμοί δείχνουν εγκαταλελειμμένοι»

Αναφέρεται στους οικισμούς και μιλά για στενάχωρη εικόνα. «Τα χωριά μας δεν έχουν κόσμο, η ερήμωση είναι παρούσα. Βρίσκεις μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους. Είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό για μένα. Αν αυτά τα χωριά είχαν ζωή, θα έδιναν τη ζωντάνια. Θα πρέπει όλοι να δούμε πώς μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας» δηλώνει προβληματισμένος και σημειώνει πως ο δήμος Κομοτηνής μπορεί να περιποιηθεί τους οικισμούς, να φροντίσει για την καθαριότητά τους, για το κόψιμο των χόρτων, για τα πεζοδρόμια. «Σήμερα οι οικισμοί δείχνουν εγκαταλελειμμένοι το «γιατί» και το «πως» δεν θα το απαντήσουμε εμείς. Αλλά η νυν διοίκηση, τις τελευταίες μέρες, κάνει μια προσπάθεια εξωραϊσμού. Ας το κρίνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των οικισμών, κι ας αποφασίσουν τι θα επιλέξουν.»

«Η τελμάτωση που υπάρχει είναι το πρόβλημα της πόλης.»

Υποστηρίζει πως η ανάπτυξη της πόλης, η οικονομική ανάπτυξη είναι δουλειά και του δήμου. «Η τουριστική ανάπτυξη θα μπορούσε να γίνει μέσω των δήμων, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα. Τα έχουμε πει, δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. Ο καλλωπισμός, η καθαριότητα, το πράσινο φέρνουν ξένο κόσμο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της πόλης. Όταν στηρίζεται η αγορά, δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Οι διπλανές πόλεις έχουν κάνει πρόοδο. Η Κομοτηνή όχι, κάτι δεν πάει καλά» δηλώνει και προσθέτει ότι η όλη οικονομική στρατηγική του Δήμου θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή τροχιά. Η τελμάτωση που υπάρχει είναι το πρόβλημα της πόλης. Μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες, μόνο μέσα από την ανάπτυξη».

«Είμαι σίγουρος πως αν μας επιλέξουν, δεν θα τους διαψεύσουμε.»

Σημειώνει προβληματισμένος πως τα τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια βελτίωση. «Θα ήθελα να δω από μέσα τι είναι αυτό που δεν αφήνει να υλοποιηθούν όλα όσα συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν για το καλό της πόλης και του τόπου μας. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε βούληση να γίνουν κάποια πράγματα. Επαίρονται και τα καλά οικονομικά του δήμου, αλλά δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να δοθεί ένα κονδύλιο για να γίνει υπόγειοποίηση των κάδων;» αναρωτιέται και υπόσχεται πως εφόσον ο συνδυασμό του κερδίσει τις εκλογές θα προσπαθήσει ώστε η πόλη σε τέσσερα χρόνια να έχει ένα άλλο πρόσωπο πολύ πιο θελκτικό, τόσο για τους πολίτες της, όσο και για τους ξένους. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τους επαγγελματίες της πόλης. Να δω από μέσα πόσο εφικτό ή ανέφικτο είναι να υλοποιηθεί μια άλλη πρόταση για το δήμο. Είμαι σίγουρος πως αν μας επιλέξουν, δεν θα τους διαψεύσουμε.»

«Απευθυνόμαστε σε όλους και τους καλούμε να σηκωθούν από τους καναπέδες»
«Κάθε πληθυσμιακή ομάδα», όπως λέει ο κος Βαφειάδης, « έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Απευθυνόμαστε σε όλους και τους καλούμε να σηκωθούν από τους καναπέδες και να ασχοληθούν με τα κοινά, η κριτική από τον καναπέ ή το καφενείο είναι εύκολη, βλάπτει. Θέλουμε θετικούς ανθρώπους, θετική ψήφο. Να πάνε να ψηφίσουν. Όχι στην αποχή. Η αποχή είναι ανοχή. Μόνο ο ενεργός πολίτης που πήγε και ψήφισε μπορεί να ασκεί κριτική.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: