Νωρίτερα στις 25 Μαΐου και όχι την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης και των καφετεριών, μετά από νεότερη απόφαση της κυβέρνησης.
Οι ιδιοκτήτες των μονάδων εστίασης και των καφέ, αναμένουν το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας αυτή την νέα περίοδο για το χρονικό διάστημα «Βγαίνουμε από το Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης, Ανέστη Βαφειάδη, οι ιδιοκτήτες των μονάδων εστίασης εξέφρασαν την ανακούφισή και την ικανοποίησή τους για τα μέτρα επαναλειτουργίας τους, χωρίς προστατευτικά-πλέξι γκλας- στα τραπέζια, ωστόσο στις καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας. Συν τα επιπλέον τετραγωνικά από κοινόχρηστους χώρους των Δήμων. Όπου αυτό δεν γίνει εφικτό, θα ισχύσει μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για μέχρι τέλος του χρόνου.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες της αγοράς περιμένουν να ξετυλιχθούν και τα άλλα δύο μέρη της στήριξης τους από πλευράς πολιτείας.
Το πρώτο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό το άτοκο δάνειο με χρόνο αποπληρωμής από το 2022 και με 40 δόσεις με επιτόκιο μέχρι 1%, το οποίο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί.
Το δεύτερο είναι η οικονομική στήριξη μέσω Τραπεζών, οι οποίες δίνουν πόρτα στις επιχειρήσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, καθώς ζητούν με αστερίσκους να δώσουν τις χρηματοδοτήσεις με υποθήκες, εγγυήσεις. «Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρές. Περιμένουμε όμως να μας εκπλήξει θετικά και ευχάριστα η κυβέρνηση και να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις χωρίς αστερίσκους στις επιχειρήσεις, όμως έκανε για τα επιπλέον τετραγωνικά», τόνισε ο κ. Βαφειάδης.
Ανέφερε πως επιμένουν και στα άλλα που είναι η μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση μισθολογικού και εργοδοτικού κόστους. Αναστολή δόσεων ως τις 31 12 του 2020 σε Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία και επιδότηση ενοικίου ως το τέλους του τρέχοντος έτους.
Τέλος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά σε όλες τις εκφάνσεις της, είδη υπόδησης, ένδυσης, εξοπλισμό σπιτιού, όπως και τους τοπικούς παραγωγούς για τα τρόφιμα-κηπευτικά, φρούτα κ.α.-
Έκρουσε και ένα καμπανάκι κινδύνου προς την Περιφέρεια να δει με περισσότερη προσοχή για τον τουρισμό την ανακοίνωση της υπουργού από την Βουλγαρία, που είπε πως οι τουρίστες όταν γυρνούν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
«Αν ισχύσει αυτό θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητο από την Ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να πάρει ανάλογα μέτρα για όσους από τους Έλληνες, κάνουν σε καθημερινή βάση αγορές από την Βουλγαρία», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Βαφειάδης.

Μοιράσου το άρθρο: