Μικρό καλάθι κρατούν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης στο Νομό Ροδόπης. Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού εξακολουθούν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. « Από αυτά που ζητήσαμε για να είμαστε ειλικρινείς δεν πήραμε σχεδόν τίποτα για το χώρο της εστίασης» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Νομού Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει «Περιμέναμε μείωση του ΦΠΑ κι ανακοινώθηκε μείωση στα café κ.α. κάτι που ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και έπρεπε να γίνει πέρσι τον Αύγουστο. Το κάνει τώρα και μόνο για τρεις μήνες. Η δε εστίαση ήταν στο 13% και παραμένει στο 13%. Δεν έχουμε καμία μείωση. Μέτρα άμεσης στήριξης της εστίασης δεν υπήρξαν.»

Όπως εξήγησε ο κος Βαφειάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής οι ασχολούμενοι στο χώρο της εστίασης ζητούσαν να παραταθούν όλα τα μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους ή τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο κάτι το οποίο δεν έγινε. «Ο ένας μήνας παράταση που ανακοινώθηκε για τον Ιούνιο δεν είναι στήριξη. Σκεφτείτε ένα μαγαζί με 3000 ενοίκιο που θα ανοίξει στις 25 Μαΐου, θα ανοίξει χρεωμένο κι έχει πάρει μόνο 800 ευρώ έως τώρα. Συν όλα τα άλλα που «τρέχουν», λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κ.α. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί, αλλά δεν έχει διαγραφεί τίποτα. Αναστολές πήραμε στις υποχρεώσεις καταβολής χρεών κι ασφαλιστικών εισφορών. Ακούσαμε μόνο για μια προκαταβολή φόρου που ΘΑ ανακοινωθεί τον Ιούνιο, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα.» δήλωσε χαρακτηριστικά μην κρύβοντας την απογοήτευση του.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Ροδόπης κος Ανέστης Βαφειάδης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Ροδόπης ζήτησε « ξεκάθαρες πολιτικές» για να μπορέσουν, όπως είπε, οι επαγγελματίες να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη δουλειά τους. «Όσον αφορά στην εστίαση δεν «πατάμε γκάζι» μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις. Θα δούμε ποιά μαγαζιά θα ανοίξουν και ποιά θα επιβιώσουν. Για τις κλειστές επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου εξωτερικό χώρο, τι θα συμβεί; Είναι πολλές. Ποια ήταν τα μέτρα στήριξης που αναγκαστικά αυτές οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν τον Οκτώβριο;» αναρωτήθηκε ο κος Βαφειάδης.

«Ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα περιλαμβάνει ένα (1) εκατομμύριο διανυκτερεύσεις , ένα μικρό κομμάτι από αυτήν την «πίτα» δεν μπορεί να πάρει η περιοχή μας;» τον ρωτήσαμε για να τον ακούσουμε να απαντά ότι: «Θα ήταν ευχής έργον» και να συμπληρώνει: «θα δούμε πώς θα δοθούν αυτά τα voucher, πώς θα υλοποιηθεί ο κοινωνικός τουρισμός; Να συνεργαστούμε κι εμείς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό, αυτό θέλουμε τόσα χρόνια. Αυτό επιδιώκουμε. Ας δούμε τι θα γίνει και με την Βουλγαρία και με τα σύνορα.» «Το πακέτο των τεσσάρων διανυκτευρεύσων που προβλέπονται ταιριάζουν απόλυτα στη Θράκη.» επιμείναμε για να σχολιάσει ο κος Βαφειάδης ότι: « Είναι ιδανικός τόπος η περιοχή μας, αλλά μακριά από το Κέντρο. Μόνο για την καταβολή των διοδίων απαιτούνται 100 ευρώ για να έρθει κάποιος από την Αθήνα εδώ. Κι αυτό είναι μόνο μια μικρή παράμετρος.»

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής τους κάλεσε να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. «Να μην φοβηθούν, να βγουν, να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, να καταναλώσουν όσο μπορούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ας κάνουν διακοπές και στον τόπο τους όσο μπορούν. Για να στηρίξουν πρώτα την τοπική οικονομία, να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση που θα έχουμε τοπικά, θα είναι πιο χαμηλά από άλλες περιοχές.» τόνισε ο κ. Βαφειάδης προβλέποντας ότι φέτος, αν κινηθεί ο τουρισμός; Τότε σίγουρα τα νησιά θα πάνε καλύτερα. «Πολύ καλύτερα από την περιοχή μας. Εμείς ελπίζουμε μόνο στο τοπικό κεφάλαιο. Δυστυχώς στους συναδέλφους μου δεν μπορώ να δώσω παρηγοριά. Είχαμε επενδύσει πολλά στις εξαγγελίες για την εστίαση αλλά… Οι ανακοινώσεις για τα εργασιάκα είναι ένα μικρό βήμα. Χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων η εστίαση αλλά δεν το είδαμε. Περιμένουμε πτώση του ΦΠΑ σε μονοψήφιο αριθμό.» Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η Ροδόπη, η Θράκη το καλοκαίρι είναι στα τάρταρα» γι αυτό το λόγο όπως για μια ακόμη φορά τόνισε: «Απαιτείται ενίσχυση της περιοχής δεν είναι Ελλάδα μόνο τα νησιά.» Υποσχόμενος ότι θα το παλέψουν με υπομονή και με τη συνεργασία όλων να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 2020.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: