Αντιμέτωποι με την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προς τα καταστήματα τους βρίσκονται οι ιδιοκτήτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενώ οι ίδιοι έχουν κλειστά τα καταστήματά τους λόγω κορονοϊού έχουν ήδη λάβει SMS από ιδιωτικές εταιρείες και την ΔΕΔΔΗΕ, ότι: « αν δεν πληρωθούν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γίνει διακοπή ρεύματος», όπως εξήγησε ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης σημειώνοντας «Το θεωρούμε ανήθικο εκ μέρους των εταιρειών αυτών.»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αυτό που ζητούν είναι μια παράταση μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. «Να δούμε πού βρισκόμαστε και να ακολουθήσει ένας διακανονισμός αυτών των ληξηπρόθεσμων οφειλών ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, είναι μια κοινωνική βοήθεια, μια ευθύνη στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Ζητούμε από τις εταιρείες αυτές να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο απέναντι στις επιχειρήσεις όπως δείχνουν όλοι και βάζουν όλοι πλάτη.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Βαφειάδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους βουλευτές της Ροδόπης για την άμεση παρέμβασή τους, αλλά και τον Περιφερειάρχη, τον κ. Χρήστο Μέτιο που μίλησε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Να σταματήσουν οι αποστολές σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές από το ίδιο το κράτος. Λειτουργούν ψυγεία, δεν πρέπει να κλείσουν και όταν γυρίσουμε με το καλό να βρούμε ενέργεια για να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή. Δεν νομίζω ότι είναι παράλογο αυτό που ζητάμε, μια παράταση στις διακοπές.»

«Πλήττεται κυρίως η εστίαση»
Όσον αφορά στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ο κος Βαφειάδης σημείωσε πως δεν καλύπτονται όλοι. «Έδωσαν το επίδομα των 800 ευρώ σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους , όταν, όμως, κάποιοι απασχολούν πάνω από πέντε άτομα προσωπικό αυτοί δεν το δικαιούνται κι αυτό είναι άδικο και δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω παρ όλες τις οχλήσεις μας. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή; Γιατί μπήκε αυτό το πλαφόν; Ουσιαστικά η επιχείρηση που απασχολεί πάνω από πέντε άτομα τιμωρείται γιατί απασχολεί πάνω από πέντε άτομα; Ας το έδιναν για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, έκλεισε την επιχείρηση του ο άνθρωπος αυτός . Δυστυχώς δεν πήραμε καμία δημόσια απάντηση. Είναι άδικο. Πλήττεται κυρίως η εστίαση. Με τι καρδιά , με τι σθένος θα ξεκινήσουν και πάλι αυτές οι επιχειρήσεις;» αναρωτήθηκε σημειώνοντας με νόημα « Με τα 800 ευρώ δεν γίνεσαι ούτε πλούσιος, ούτε φτωχός. Μια ηθική ανταμοιβή από την πολιτεία προς όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν κόσμο είναι.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας το διάστημα αυτό που παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις χάνεται το «πικ» των τζίρων τους. « Είναι ένας όρος δημοφιλής η λέξη «πικ». Η περίοδος Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος δημιουργεί το 40% του ετήσιου τζίρου, αυτό το χάνουμε. Όχι μόνο σε καφέ και εστίαση, αλλά σε όλη την αγορά. Φανταστείτε τι ζημιά θα σημειωθεί την επόμενη μέρα στην Ελληνική Οικονομία.» ανέφερε καλώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσφέρει στήριξη. «Υποβάλαμε αιτήματα ζητώντας κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Να καλυφθεί με κάποιο τρόπο αυτό που χάνουμε τους 2-3 μήνες. Όχι να χαριστεί, δεν είμαστε αγνώμονες γνωρίζουμε , το άτοκο δάνειο να δοθεί άμεσα, γρήγορα πριν ανοίξουμε, για να καλύψουμε τα χρέη μας. Μια επιχείρηση όταν μένει δύο μήνες κλειστή, δημιουργεί νέα χρέη. Ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά χρέη, ενοίκια. Δεν μπορέσαμε ποτέ να καταλάβουμε γιατί πρέπει να πληρώσουμε το 60% από μια επιχείρηση που είναι κλειστή δύο μήνες χωρίς ένα ευρώ τζίρο στο συρτάρι της. Αφού για τις πληττόμενες είναι ένα 40 ή 60% στις κλειστές έπρεπε να χαριστεί όλο.»  Μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμά του σε συναδέλφους και πελάτες: «Αυτό που προέχει είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του κορονοϊου. Να είμαστε γεροί και την επόμενη μέρα να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί από το μηδέν θα ξεκινήσουμε».
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: