Στον Αλέξανδρο Καζαντζή, τον συγγραφέα και συνταξιούχο εκπαιδευτικό, αναφέρεται ο συγγραφέας – φιλόλογος, Θανάσης Μουσόπουλος, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων Ελεύθερης Θράκης.

«Θα αναφερθώ τιμητικά στον αγαπητό Δάσκαλο Αλέξανδρο Καζαντζή «εκ Κίρκης Αλεξανδρουπόλεως ορμώμενον», όπως έλεγαν τα παλιότερα πτυχία μας. Στέκομαι στην προσφώνηση «Δάσκαλος» που είναι βαρύς. Το «εκπαιδευτικός» και το «καθηγητής», τα ακούω κρύα και απόμακρα.» σημειώνει και συνεχίζει: «Όπως λέγει ο δάσκαλός μου Κωστής Παλαμάς στο ποίημά του για τον δάσκαλο χτίζει της κοινωνίας το παλάτι. Κι ο άλλος αγαπημένος μου δάσκαλος ο Νίκος Καζαντζάκης λέγει «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

Ο Αλέξανδρος X. Καζαντζής γεννήθηκε το 1945 στην Κίρκη
Αλεξανδρουπόλεως. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής. Είναι πτυχιούχος τις Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως. Είναι πτυχιούχος Νομικής και υποψήφιος Διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο. Έχει πτυχίο επιμόρφωσης στα παιδαγωγικά και παρακολούθησε πολλά επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια. Γνωρίζει Αγγλικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Την περίοδο 1990-94 διετέλεσε προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης.
Με πρωτοβουλία του το 1991 ιδρύθηκε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και επί δεκαεπταετία ως πρόεδρός της οργάνωσε πάρα πολλά συνέδρια Πανελλήνια και Διαβαλκανικά, τη λειτουργία Σχολών Γονέων σε πανθρακικό επίπεδο και τις διαλέξεις και εκδηλώσεις με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Θρακικό Μουσείο Παιδείας και το Επιστημονικό Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς και τιμήθηκε για την προσφορά του.

Έχει τιμηθεί από πολλούς φορεία για τις δραστηριότητες και την προσφορά του στο Θρακικό χώρο, είναι μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων. Άρθρα, εισηγήσεις, πρόλογοι και χαιρετισμοί του δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο και τις 18 εκδόσεις τις Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής.

Έγραψε το ιστορικό-λαογραφικό βιβλίο με τίτλο: «Κίρκη Έβρου, η μάγισσα ή η μαγεία τις φύσης».

 

 

Μοιράσου το άρθρο: