Αφιέρωμα στον Μόσχο Κούκο, στον μεγάλο Θρακιώτη ερευνητή της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της Θράκης υπογράφει ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. «Tον Μόσχο Κούκο τον γνώρισα από κοντά πριν από τριάντα χρόνια, ως σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Μπορώ να πω ότι βρήκα πολλά κοινά με τον δραστήριο αυτόν εβρίτη, που επέλεξε να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί στην πατρίδα του, όχι από τοπικισμό αλλά από αγάπη στον οικείο χώρο.» αναφέρει.

Στο ίδιο κείμενο τονίζει: «Φέτος γιορτάζουμε σε δύσκολες συνθήκες την εκατονταετηρίδα της Ελεύθερης Θράκης. Ταυτοχρόνως είναι και τα 90 χρόνια από τη γέννηση του θαυμάσιου αυτού θρακιώτη. Με το κείμενό μου καταθέτω την αγάπη και το σεβασμό στον αείμνηστο Μόσχο Κούκο, παρουσιάζοντας συνοπτικά το έργο και την ανάσα του για τη Θρακική γη, όπως τη νιώθουμε στο μικρό απόσπασμα που παραθέσαμε.

Ο Μόσχος Κούκος γεννήθηκε το 1930 στο Σουφλί του Έβρου. Αποφοίτησε από το εκεί γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά του Ν. Ροδόπης και στην πόλη της Κομοτηνής. Επιθεωρητής στη δημοτική εκπαίδευση από το 1971. Συνταξιούχος από το 1985.
Το 1999 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από τον Δήμο Ξάνθης.
Συνεργάστηκε με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Κομοτηνής για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών σχετικών με την ιστορία και λαογραφία του θρακικού χώρου.

Τον Μάιο του 2016 η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου τον τίμησε στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τη μέγιστη προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

Έφυγε από τούτη τη ζωή το 2018.

 

Μοιράσου το άρθρο: