Την άμεση επαναλειτουργία των περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων για αποφυγή του συγχρωτισμού ασθενών μεγάλης ηλικίας στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία ακόμη και για απλές συνταγογραφήσεις πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κος Αλέκος Τσαπέκος σημειώνοντας πως έτσι μόνο θα κινδυνεύουν και από τον ιό λιγότερο και λιγότεροι ιατροί.

Αναλυτικότερα, ο κος Τσαπέκος μίλησε για επάρκεια μασκών και αντισηπτικών στα φαρμακεία της Ροδόπης σημειώνοντας πως καλύπτεται η ζήτηση που σημειώνεται στην περιοχή. « Υπάρχουν αποθέματα στα ράφια των φαρμακείων, ακόμη και για χειρουργικές μάσκες, ξεκίνησαν και εκτελούνται παραγγελίες, σιγά – σιγά και δειλά – δειλά. Με τα γάντια υπάρχει επάρκεια, οπότε ο κόσμος είναι καλό να μην ανησυχεί και να μην παρασύρεται και αγοράζει προϊόντα τα οποία δεν αντιστοιχούν στην τιμή που τα πληρώνει γιατί αυτά τα υφασμάτινα που κυκλοφορούν και κάποια άλλα με 1,5 και 2 και 3 ευρώ είναι μια υπερβολή. Βέβαια υπάρχουν και μάσκες που είναι ακριβές γιατί έχουν άλλες προδιαγραφές. Άρα λοιπόν, ας μιλάνε με το φαρμακοποιό τους και σιγά – σιγά θα βρουν λύση.»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κος Αλέκος Τσαπέκος

Ερωτηθείς για τη χρήση ή μη τη μάσκας τόνισε: «Φοράμε μάσκα όταν είμαστε ασθενείς και όταν ήμαστε σε χώρο που υπάρχει συνωστισμός. Όταν περπατάει κανείς στο δρόμο και γυμνάζεται δεν χρειάζεται να βάλει μάσκα, αν πάει σε χώρο όπου θα υπάρχουν και άλλοι μέσα να τη βάλει. Όπως θα τη φοράει πάντα αν είναι ασθενής γενικώς και όχι μόνο φορέας του κορονοϊου.»

Ο κος Τσαπέκος σημείωσε πως η χώρα μας ήταν μια τυχερή και τα μέτρα που πήρε όλα βοήθησαν εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι όλα θα πάνε καλά. Αναφερόμενος δε στην αντίδραση του κόσμου τόνισε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον κόσμο. Τον αδικούμε, όμως, γιατί για τρεις εβδομάδες είναι κλειστά τα αγροτικά ιατρεία της περιφέρειας σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Η 3η και 4η ΥΠΕ έχει αναστείλει τη λειτουργία των αγροτικών και των περιφερειακών ιατρείων. Στα χωριά διαμένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι με χαμηλές επιδόσεις στη χρήση του Η/Υ, οπότε δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση η οποία Νομοθετήθηκε πρόσφατα.»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο «Θα μπορούσε ο κάθε κάτοικος του χωριού να βρει το γιατρό του, να πει τα προβλήματά του ή να πάρει την αγωγή του. Αυτή την ώρα λειτουργούν τα δύο Κέντρα Υγείας , άλλο δύο Κέντρα εξυπηρέτησης και άλλο 40 αγροτικά ιατρεία. Ο κόσμος ταλαιπωρείται. Με την ίδια λογική που η 4η ΥΠΕ έκλεισε τα αγροτικά θα έπρεπε να κλείναμε κι εμείς τα φαρμακεία. Δεν τα κλείσαμε, όμως, είμαστε όρθιοι και εξυπηρετούμε τον κόσμο.»

Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης ήταν η παροχή πολλών «δανεικών», όπως είπε, φαρμάκων για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, ωστόσο, « αν περάσει ο καιρός ,υπάρχει κίνδυνος να μην «γραφτούν». Δημιουργείται ένα πρόβλημα στην συνταγογράφηση και ενδεχομένως στις ιατρικές πράξεις που θα έκαναν αυτοί οι γιατροί στα χωριά.» τόνισε εξηγώντας πως « το κλείσιμο των αγροτικών ιατρείων έγινε με τη λογική ότι ενδεχομένως στο Νοσοκομείο να προκύψουν ανάγκες αν συνέβαινε κάτι προχωρημένο από αυτό που συνέβη τώρα, δεν συνέβη. Τηλεφώνησα στην 4η ΥΠΕ και είπα ότι είναι λάθος η απόφαση για το κλείσιμο των Αγροτικών Ιατρείων. Οι αγροτικοί ιατροί αν ήταν στα χωριά τους, θα ήταν και πιο προστατευμένοι. Άλλο όλοι μαζί σε ένα Κέντρο Υγείας κι άλλο σε ένα αγροτικό ιατρείο καθένας μόνος του. Ο κίνδυνος της διασποράς στα 40 αγροτικά ιατρεία είναι πολύ μικρότερος. Ήταν λάθος αυτή η ενέργεια. Αν χρειαζόταν το Νοσοκομείο στήριξη τότε ναι να έφευγαν οι γιατροί και να πήγαιναν στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί τα απομακρυσμένα χωριά, όπως ο Κέχρος που απέχει 40 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, να μην έχουν γιατρό. Γίνεται το έλα να δεις.»
Φώτο: Αλέκος Τσαπέκος ρεπορτάζ-κείμενο –φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: