Αλεξάνδρα Γκεμιτζή: Μας αφορά κι εμάς η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μακριά μας

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας μας αφορά όλους μας, δεν είναι κάτι που αφορά το γείτονα , ή την διπλανή χώρα, ή κάποιες χώρες στην Αφρική ή στην Ασία, αφορά όλους μας και το έχουμε δει.» δηλώνει η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση σήμερα.

Αλεξάνδρα Γκεμιτζή: Μας αφορά κι εμάς η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μακριά μας
Η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή και η κα Καίτη Νικολαϊδη

« Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπήσει μια καταστροφή περιβαλλοντική σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.» λέει και σημειώνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε το life style μας να γίνουμε λιγότερο καταναλωτικοί. «Να καταναλώνουμε λιγότερους πόρους, για παράδειγμα να ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο με μέτρο, είναι το πιο επιβαρυντικό ως προς το διοξείδιο του άνθρακα, ως προς τα αέρια του θερμοκηπίου. Γενικότερα, να είμαστε προετοιμασμένοι, να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στον καθημερινό τρόπο ζωή μας προκειμένου να βοηθήσουμε τον πλανήτη.»
Το μπουκάλι του νερού που χρησιμοποιούμε είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα που αναφέρει. Να είναι κάτι που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές κι όχι ένα πλαστικό που θα το πετάξουμε. «Αν πετάμε κάθε μέρα ένα πλαστικό, σπαταλούμε πόρους και δημιουργούμε απορρίμματα, καταναλώνουμε τους πόρους της γης» λέει η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια, προτρέποντας να κάνουμε τα ταξίδια πιο περιβαλλοντικά, πιο φιλικά. «Έχει αποδειχθεί ότι το τρένο και το λεωφορείο είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ότι το αεροπλάνο. Θα μπορούσαμε κάποια ταξίδια να τα προσαρμόσουμε. Ή να μην θέλουμε 25 βαθμούς μέσα στο σπίτι μας, αλλά να φορέσουμε μια ζακέτα και να αρκεστούμε στους 22 βαθμούς του air condition. Αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε με μέτρο ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε, δυστυχώς αυτό μπορεί να μας δώσει η γη.»
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια μας αφορά κι εμάς η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μακριά μας. «Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έναν τόπο που είναι πλούσιος, μας δίνει πράγματα, ας προσέξουμε αυτές οι πηγές να υπάρχουν και στο μέλλον, να ζήσουν τα παιδιά μας, τη ζωή που και σε μας προσφέρει απλόχερα αυτός ο τόπος.» δηλώνει.
Όσον αφορά στο τι μπορεί η περιοχή μας να αξιοποιήσει αναφέρει ως παράδειγμα τη γεωθερμία, που παραμένει αναξιοποίητη. «Είναι μια πηγή ενέργειας φθηνή, σχετικά καθαρή κι ανεξάντλητη.» λέει και προσθέτει «Η περιοχή μας είναι πάρα πολύ πλούσια σε γεωθερμία, θα έπρεπε να έχει δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτό το θέμα. Εμείς τώρα εδώ καίμε ανεξέλεγκτα πλέον κάθε είδους καύσιμο ορυκτό, πέλετ , υγραέριο, πετρέλαιο τα πάντα και βλέπετε η ατμόσφαιρα πόσο μυρίζει , είναι γεμάτη σωματίδια. Θα μπορούσαμε να έχουμε πιο φιλικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία.» Μάλιστα σημειώνει κι εκείνη ότι η αέρια ρύπανση είναι παρούσα και στην Κομοτηνή. «Αν βγει κανείς το βράδυ στην πόλη, διαπιστώνει ότι και στην πόλη μας είναι υπαρκτή η αέρια ρύπανση» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρεται σε ένα Project που θα υλοποιηθεί από το Τμήμα σε διάφορα σχολεία της Θράκης διδάσκοντας με διαφορετικό τρόπο την κλιματική αλλαγή. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει σαν μάθημα. Αλλά δεν πρέπει να διδάσκουμε στον πίνακα τύπους όπως σε ένα τυπικό μάθημα. Πρέπει τα παιδιά να βγουν έξω από την τάξη , να κάνουν project, να μετρήσουν τα ίδια, να δουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και πώς μετριούνται . Να δουν αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στην γη, δεν είναι κάτι άψυχο, η γη είναι ένα έμψυχο ον. Επειδή βλέπω ένα πλανήτη που αναπνέει, που ζει, που αλλάζει, πιστεύω ότι η γη έχει ζωή μέσα της και πρέπει να προστατευτεί. Εμείς πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στη δική μας ζωή, στο lifestyle μας και να λειτουργούμε ως πρότυπα για τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους.»
Φώτο: Αλεξάνδρα Γκεμιτζή ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφίαα-video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος