Αμπελοκαλλιέργεια κι απόσταξη στον Ίασμο

Array

Αμπελοκαλλιέργεια κι απόσταξη στον Ίασμο«Οι κάτοικοι του Ιάσμου και των γύρω περιοχών με το μεράκι τους, την αγάπη τους και την προσπάθειά τους έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ενωμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, μπορούμε να αναδείξουμε κάθε στοιχείο της περιοχής και να πετύχουμε πολλά περισσότερα» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο κ. Νίκος Τσαλικίδης μιλώντας χθες  στην Ημερίδα της 2ης Γιορτής Τσίπουρου.

Σήμερα 30 αμπελοκαλλιεργητές συνεχίζουν την παράδοση
Αμπελοκαλλιέργεια κι απόσταξη στον ΊασμοΙστορικά η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή οίνου και τσίπουρου ξεπερνά τον ένα αιώνα υπενθύμισε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες σημειώνοντας πως σήμερα τουλάχιστον 30 είναι οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής κι αυτοί οι οποίοι με αγάπη και μεράκι συνεχίζουν την παραγωγική διαδικασία της διπλής απόσταξης και κάνουν το τσίπουρο πρωταγωνιστή στον Ίασμο. Όπως είπε ο κος Καδή Ισμέτ με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την έλλειψη δυνατοτήτων προώθησης του προϊόντος στην αγορά, οι παραγωγοί διστάζουν να αυξήσουν την παραγωγή και κατ΄επέκταση δεν μπορούν να αυξήσουν έτσι το εισόδημά τους. δεν παρέλειψε να ζητήσει τροποποίηση της Νομοθεσίας ώστε να διευκολύνει την ένταξη του τσίπουρου Ιάσμου κι άλλων τοπικών προϊόντων στις αγορές.

Κάθε οικογένεια είχε ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι γης και καλλιεργούσε αμπέλια
Αμπελοκαλλιέργεια κι απόσταξη στον ΊασμοΚάτοικος του χωριού και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου ο γεωπόνος Αθανάσιος Ρουσινόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε ότι από πολύ παλιά ήταν παράδοση στον Ίασμο η αμπελοκαλλιέργεια. Κάθε οικογένεια είχε ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι γης και καλλιεργούσε αμπέλια, καθώς ήταν απαραίτητο στοιχείο για την διατροφής τους, σταφύλια, κρασί, πετμέζι, τσίπουρο κ.α. για όλο το χρόνο. «Είχαν παράδοση και στην απόσταξη , υπήρχαν πάρα πολλά καζάνια, αυτοσχέδια, με την Νομοθεσία γίνανε τρία – τέσσερα και συνεχίζουν» ανέφερε. Μιλώντας τέλος για το μέλλον αυτής της ενασχόλησης ο κος Ρουσινόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί, καθώς το κάνει με αγάπη και πολύ μεράκι. «Ξεκινήσαμε αυτές τις γιορτές τσίπουρου για να μπορούν να προωθήσουν οι παραγωγοί το προϊόν τους, να το μεγαλώσουν, να το κάνουν γνωστό στην περιοχή και να ωφεληθεί ο τόπος. Είναι καλό για τον καταναλωτή να ξέρει ότι τηρούνται κάποια στάνταρτ, αλλά είναι κακό για το μεράκι του παραγωγού» ανέφερε για την ισχύουσα Νομοθεσία, που «δυσκολεύει» τις κινήσεις των μερακλήδων για απόσταξη παραγωγών.
Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος