Τα λεφτά τους πίσω ζητούν οι γονείς μαθητών για τις ακυρωθείσες μαθητικές εκδρομές
Το πρόβλημα της ακύρωσης των σχολικών εκδρομών θέτει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Θεόδωρος Αλχαζίδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αν.Μ.Θ. ζητώντας από την Κυβέρνηση να δώσει τώρα λύση.

«Γίναμε δέκτες καταγγελιών από γονείς και συλλόγους από όλη την Περιφέρεια» είπε ο κος Αλχαζίδης ζητώντας «να πιέσουν την κυβέρνηση που σκανδαλωδώς κάλυψε τα πρακτορεία και αυτού του είδους τις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι γονείς δεν πήραν τα χρήματα τους πίσω. Σε ποσοστό 95% έχασαν αυτά τα λεφτά. Πολύ λίγα σχολεία πήραν τα χρήματα πίσω κι αυτά όχι όλα.»

Σύμφωνα με τον γραμματέας της Ομοσπονδίας  «Πατώντας στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης αδιαφόρησαν για τα αιτήματα των γονιών. Η πολιτεία δεν έλαβε υπόψιν μια σειρά από ζητήματα, όπως: Δεν γνωρίζει κανείς αν την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, αν τα λεωφορεία θα είναι γεμάτα, αν το τελικό κόστος των εκδρομών θα κινηθεί στα στα ύψη. Αν οι γονείς θα επιτρέψουν τα παιδιά τους. Αν θα επιλεγούν και οι ίδιοι προορισμοί των εκδρομών. Δεν έλαβαν υπόψιν τους καθόλου την άποψη της Ομοσπονδίας με αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα οι γονείς που ήρθαν σε επικοινωνία και συμφωνία με τους υπευθύνους των τουριστικών πρακτορείων.»

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος της παύσης λειτουργίας του πρακτορείου. «Ποιος μας λέει ότι το Χ πρακτορείο δεν θα κλείσει τους επόμενους μήνες;» αναρωτιέται και βάζοντας μια άλλη πτυχή του θέματος επισημαίνει πως: «η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων από την Καβάλα έχει επιστρέψει τα χρήματα πίσω. Όπως και η Aegean έχει επιστρέψει τα χρήματα πίσω. Η μόνη εταιρεία που δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα πίσω είναι η Rayan air και εκείνη όμως θα μπορούσε η Κυβέρνηση να την πιέσει για να κάνει το ίδιο. Για κάθε οικογένεια είναι 600 ευρώ περίπου. Στους καιρούς που ζούμε δεν είναι εύκολο να δίνονται αυτά τα χρήματα.»

Μάλιστα, ο κος Θεόδωρος Αλχαζίδης σχολιάζοντας την παρατήρηση μας ότι οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό γίνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα την στιγμή που τα παιδιά καλά –καλά δεν έχουν γνωρίσει την Ελλάδα σημειώνει ότι: «το θέμα γενικότερα των έχει γίνει μια «μπίζνα». Όλη η ιστορία των μαθητικών εκδρομών είναι πια μια «μπίζνα». Οι μαθητικές εκδρομές κανονικά δεν έχουν μόνο τουριστικό χαρακτήρα, αλλά παιδαγωγικό κι όμως αυτή η πτυχή πάει στο βρόντο στο όνομα του χρήματος. Μιλάμε πια για «Βιομηχανία» μαθητικών εκδρομών που ξεκίνησαν με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα και κατάντησαν πενθήμερης διασκέδασης μόνο.» Στην παρατήρηση μας δε ότι και η Θράκη θα μπορούσε να φιλοξενήσει τέτοιου είδους εκδρομές ο κος Αλχαζίδης προσθέτει πως «Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να μην μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες. Κάθε Νομός μπορεί να φιλοξενήσει τους μαθητές.»

Τέλος, στέλνει και το μήνυμά του στους εκλεγμένους εκπροσώπους των γονέων σημειώνοντας πως είναι εκπρόσωποι των γονέων και των μαθητών μόνο κι όχι των επαγγελματιών . «Ας πιέσουν λοιπόν την Κυβέρνηση η οποία έδωσε 20 εκ ευρώ για το «Μένουμε Σπίτι» των καναλιών. Ας κάνει κι εδώ μια προσπάθεια να καλύψει αυτή την ανάγκη.»
Φώτο: Ταξιδευτής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: