Ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών,Βιοτεχνών κι Εμπόρων  Ροδόπης  φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και μίλησε για την Ομοσπονδία., την Κομοτηνή, την υποψηφιότητά του στο Δήμο στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

Συμφωνείτε ότι μετά από πέντε χρόνια συμμετοχής  στα κοινά έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης και για τα θετικά και για τα αρνητικά που καταγράφονται στον τόπο μας;

Α.Β.:Συμφωνώ. Πάντα υπάρχουν ευθύνες, αλλά φυσικά στο μέτρο που αναλογούν στον καθένα. Οι ευθύνες δεν είναι ίδιες, ούτε είναι οριζόντιες. Κάνουμε κι εμείς λάθη, είμαστε εδώ τόσα χρόνια δεκτικοί στην κριτική, με προτάσεις. Αλλά  τα προβλήματα τα ζούμε, τα βιώνουμε καθημερινά στην πόλη μας.

Τι θεωρείτε ότι προσφέρατε στην περιοχή με την προεδρεία σας στην Ομοσπονδία;

Α.Β.: Είμαι πέντε χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, με την βοήθεια των Σωματείων και τους ευχαριστώ. Δώσαμε στην Ομοσπονδία την  εξωστρέφεια που της έλειπε. Έγινε γνωστή, μπήκε ξανά στο χάρτη των παραγωγικών φορέων της πόλης. Της ζητείται η γνώμη της και προσπαθεί να δρομολογήσει λύσεις για θέματα που αφορούν στην αγορά, στην οικονομία της πόλης, σε κεντρικό και  τοπικό επίπεδο για να προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν την αγορά και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τι νομίζετε ότι δεν πετύχατε παρά το γεγονός ότι είχατε το χρόνο; Συμφωνείτε φαντάζομαι  ότι πέντε χρόνια δεν είναι λίγα.     

Α.Β.:Δεν πετύχαμε αυτό που θέλουν οι επαγγελματίες, δηλαδή την πραγματική ανάπτυξη. Προσπαθούμε, αλλά δεν μας αναλογεί εξ ολοκλήρου η ίδια ευθύνη. Αν και δεν είναι στο χέρι μας.  Είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων, έτοιμοι να δεχτούμε την κριτική τους και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενά …

Τι  το διαφορετικό θα θέλατε και δεν συμβαίνει στον δήμο;

Α.Β.: Θα ήθελα η πόλη να κινείται σε άλλους ρυθμούς, η τοπική κοινωνία να αναπτύσσεται, η αγορά να μην έχει τα προβλήματα της υπερ-φορολόγησης, των μεγάλων προστίμων κι όλα αυτά τα οποία κάθε φορά αναφέρουμε. Δυστυχώς όλα αυτά σχετίζονται περισσότερο με τις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

Γιατί δεν υποβάλλατε την παραίτησή σας όταν αποφασίσατε να διεκδικήσετε την εκλογή σας  στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές;

Α.Β.: Δεν υπάρχουν  ασυμβίβαστα. Πάρα πολλοί πρόεδροι Ομοσπονδιών είναι υποψήφιοι. Ίσα – ίσα μέσα από  αυτόν τον «ρόλο» γνωστοποιώ καλύτερα τα προβλήματα και προασπίζομαι καλύτερα τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Του χρόνου έχουμε  εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών θα δούμε τι θα κάνουμε με την Ομοσπονδία. Ξαναλέω πως ασυμβίβαστο δεν υπάρχει.

Αφού έχετε ήδη πεδίο δράσης, την Ομοσπονδία τι ήταν αυτό το κάτι παραπάνω που σας παρακίνησε να δοκιμαστείτε και στον στίβο της Αυτοδιοίκησης.

Α.Β.:Το κάτι παραπάνω είναι να δω τι συμβαίνει εκ των έσω και τα αυτονόητα που λέγονται κι επισημαίνονται, δεν γίνονται. Είναι η πολιτική βούληση; Που για μένα είναι η πολιτική βούληση κατά μεγάλο ποσοστό. Είναι πραγματικά νομικά προβλήματα; Θέλω να το παλέψουμε το «θηρίο»  εκ των έσω κι όχι απ’ έξω. Ή να δούμε αν εμείς έχουμε άδικο τόσα χρόνια. Διότι είχαμε συζητήσεις με την τωρινή δημοτική αρχή σε καθημερινό επίπεδο, άριστη συνεργασία, χωρίς αποτελέσματα όμως. Θέλω να δω γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν όσα λέγαμε;

Γιατί, ενώ υπήρχαν τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά τώρα επισημαίνουν οι υποψήφιοι, η παρουσία των αιρετών της Ομοσπονδίας δεν ήταν πιο συχνή και πιο πιεστική στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Θυμάμαι μόνο  σε μία συνεδρίαση  να είστε παρόν εσείς και οι συνάδελφοί σας.

Α.Β.:Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου παρίστανται οι φορείς που έχουν άμεσες σχέσεις με τα θέματα που συζητιούνται. Στα θέματα που αφορούσαν την Ομοσπονδία ήμασταν παρόντες.

Βρίσκατε την πόρτα της νυν δημοτικής αρχής ανοιχτή;

Α.Β.: Οι πόρτες ήταν πάντα ανοιχτές  για συζήτηση, αλλά κάπου εκεί σταματούσαν όλα  ή υπήρχαν κάποια εμπόδια στην υλοποίηση.

Η συν-στράτευση με τον Αντώνη Γραβάνη που οφείλεται: Πολιτικοί λόγοι, φιλικοί;

Α.Β.: Γνωριζόμαστε πιο στενά τα τελευταία τρία- τέσσερα χρόνια, θεωρούμε ότι η πόλη έχει δυνατότητες να πετάξει, να φύγει από το τέλμα που βρίσκεται κι αυτό ήταν το «κλικ» να συστρατευτώ με τον Αντώνη γι αυτά τα οποία αποτελούν κοινό όραμα, κοινό στόχο, κοινές ιδέες, κοινές σκέψεις για την πρόοδο της περιοχής.

Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα;

Α.Β.:Το πρώτιστο για την πόλη και για το οποίο δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια είναι ο τουρισμός, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ το ζητούσαμε επιμόνως διαρκώς κι αδιαλείπτως, θα ήταν αυτό  που το χαμένο εισόδημα  που λείπει από την περιοχή,  θα μπορούσε να το δώσει  πίσω, δεν έγινε τίποτα απολύτως.

Δεν μηδενίζετε έτσι τις προσπάθειες ανθρώπων που γνωρίζετε καλά άλλωστε…

Α.Β.:Στην επιτροπή τουρισμού ήμουν κι εγώ κι εγώ έχω ευθύνες, αλλά οι ευθύνες που υπάρχουν είναι αναλογικές.

Εσείς τι θα κάνετε που δεν έκαναν οι άλλοι;

Α.Β.:Να γίνει ένας οδικός χάρτης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με τη συμμετοχή όλων,  ανεξαρτήτως παρατάξεων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή, με τη συμμετοχή της αγοράς. Έχουμε καταθέσει τις προσπάθειες μας στο δήμο πολλές φορές επί του θέματος: Σήμανση, φωτισμός, πάρκινγκ. Ούτε οδηγούς δεν έχουμε, τυπώθηκαν 300, 300 είναι τίποτα. Έρχεσαι από το βόρειο άξονα και δεν υπάρχει μια σήμανση για το πού είναι η Κομοτηνή.

Δεν υπάρχει και μια επιχείρηση, όμως, ώθηση στην τοπική οικονομία οι επιχειρήσεις δίνουν,  οι επιχειρηματίες είναι μπροστάρηδες. Δεν αξιοποίησαν το άνοιγμα των  συνόρων. Παρατηρήθηκε μια ολιγωρία στους αιρετούς, αλλά δεν τρέχουν με χίλια οι επιχειρηματίες…

Α.Β.:Δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις πάνω στον άξονα. Σκοπός είναι να μπουν μέσα στην πόλη. Η Κομοτηνή έχει πράγματα να δείξει…

Αρκεί να είναι ανοικτά και  τα καταστήματα γιατί και γι αυτό «διαπραγματεύσεις» γίνονται…  

Α.Β.:Αν πάμε  μια βόλτα στο εξωτερικό τα καταστήματα έχουν αυστηρά ωράρια. Τα καταστήματα στην Βαλένθια που είναι τουριστική πόλη κλείνουν στις 14: 30 Δεν είναι το ωράριο που προσελκύει τον τουρίστα, άλλα πράγματα προσελκύουν. Ο τουρίστας θέλει να βρει μια όμορφη φιλόξενη πόλη, να βρει πάρκινγκ να γνωρίσει άνετα τον τόπο.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους δημότες;

Α.Β.:Η Κομοτηνή δεν είναι μόνο η πόλη, είναι και οι οικισμοί της που πρέπει να πάρουν ζωή και πάλι. Να σκεφτούν, να δουν τι ανάγκες έχει, σε τι κατάσταση είναι ο δήμος μας. Να ψηφίσουν με το χέρι  στην καρδιά απαντώντας στο ερώτημα: «Αν δικαιούται η πόλη, ο τόπος μια νέα εποχή, νέα προσπάθεια» για να ξεφύγει από το τέλμα στο οποία βρίσκεται.

Φώτο: Ο κος Ανέστης Βαφειάδης στην ΕΡΤ Κομοτηνής συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: