Αναγκαία η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο

Την ανάγκη λειτουργίας Παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) αρχικά και εν συνεχεία αυτόνομης σχολικής μονάδας  στον Ίασμο της Ροδόπης επισημαίνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Ηλίας Βλάχος, διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής. «Οι ανάγκες είναι σίγουρα υπαρκτές και αυτό το βλέπουμε εδώ και δύο χρόνια που έχω αναλάβει τη διεύθυνση του ΣΔΕ Κομοτηνής.» δηλώνει και σημειώνει ότι «Το καλό είναι ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή και η τωρινή είναι δίπλα σ’ αυτό το σχέδιο. Με τον τωρινό δήμαρχο έχουμε πολύ καλή επικοινωνία, σχεδόν καθημερινή, προκειμένου να έχουμε από κοινού δράσεις, να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στο άνοιγμα του Παραρτήματος.»

Αναγκαία η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο
Ο κος Ηλίας Βλάχος, διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής

Όπως τονίζει ο κος Βλάχος το καλό είναι ότι υπάρχει μια επικοινωνία και με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης γι αυτόν ακριβώς το λόγο. «Τους έχουμε εξηγήσει πλήρως τα δεδομένα ότι υπάρχουν αιτήσεις, ότι εμείς δουλεύουμε με μακροπρόθεσμο στόχο και όχι με στόχο να ανοίξουν ένα σχολείο ακόμη και να πούνε «κοιτάτε εμείς ανοίξαμε ένα σχολείο και να το κρατήσουμε μόνο ένα -δύο χρόνια. Προσπαθούμε να τους πείσουμε. Νομίζω ότι ό,τι μπορούμε κάνουμε.»

Αναγκαία η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον ΊασμοΑπό την περιοχή του Ιάσμου έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν μαθήματα στο ΣΔΕ Κομοτηνής τέσσερις μαθητές. Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους περισσότεροι. « Παρόλο, όμως, που πήραμε τηλέφωνο όλους όσοι μας ζήτησαν πληροφορίες για το σχολείο, τελικά δεν ήρθαν, λόγω της απόστασης, των επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.α. Τους καταλαβαίνω τους ανθρώπους, ο καθένας έχει μάθει στον τόπο του, καλό είναι να πάμε εμείς σ΄ αυτούς . Αν γίνει η αρχή, το σχολείο αυτό θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Είχαμε δεχτεί 75 αιτήσεις πριν δύο χρόνια, τώρα με την προβολή που έχει το σχολείο μας πιστεύω ότι οι αιτήσεις θα είναι διπλάσιες.» σημειώνει ο κος Βλάχος προσθέτοντας πως το σημαντικότερο είναι τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και οι καθηγητές να είναι συνειδητοποιημένοι γιατί έχουν έρθει. «Ούτε θέλουμε εκπαιδευόμενους να πουν: « θα καθίσουμε δύο χρόνια και θα πάρουμε ένα απολυτήριο ισότιμο χωρίς να κάνουμε τίποτα μόνο και μόνο να καθόμαστε σε μια καρέκλα» ούτε και θα θέλαμε να υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι θα έρχονται εδώ μόνο και μόνο επειδή θεωρούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σχολεία δεύτερης δραστηριότητας. Το καλό είναι ότι εμείς αυτά τα δύο χρόνια έχουμε καθηγητές οι οποίοι πραγματικά ήρθαν συνειδητοποιημένοι στο σχολείο αυτό και μέσα από τη δουλειά τους, μέσα από τη δουλειά των εκπαιδευόμενων, έχουν αναδείξει το σχολείο ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής.»

Σύμφωνα με τον κο Βλάχο οι εκπαιδευόμενοι θέλουν να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου κι όχι κάποιο «χαρτί» για την λήψη κάποιο επιδόματος και οι καθηγητές έρχονται και δουλεύουν πολύ. «Μην ξεχνάτε ότι εμείς δεν έχουμε βιβλία. Πρέπει ο κάθε καθηγητής να βρει το υλικό το οποίο θα διδάξει στους εκπαιδευόμενους και το οποίο θα είναι σχετικό με τις ανάγκες τους και με τα θέλω τους.» εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου προσθέτοντας πως βλέπει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με δύο χρόνια πριν. «Το σημαντικότερο είναι ότι βλέπω σημάδια βελτίωσης και στο πρώτο έτος βοηθάει σ΄αυτό το Εργαστήριο ελληνικής γλώσσας και οι μαθητές δείχνουν μια βελτίωση στον γραπτό και στον προφορικό λόγο. Κι αυτό το εργαστήρι θα συνεχίσει τη λειτουργία του.»

Όσον αφορά στο «μήνυμα» που περνούν προς τα έξω οι ίδιοι οι μαθητές με την στάση τους; « Δεν τα παρατάμε ποτέ. Ακόμη και όταν κάνουμε κάποια λάθη στην παιδική , εφηβική και νεανική μας ηλικία αυτά δεν θα τα αφήσουμε να αποτελέσουν τροχοπέδη για το μέλλον. Θα ακολουθήσουμε το όνειρό μας.» δηλώνει ο κος Βλάχος σημειώνοντας ότι «Το κράτος μας έχει δώσει το μέσο για να το πετύχουμε όσον αφορά στην απόκτηση του απολυτηρίου της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο χέρι μας είναι όλοι μας να το κάνουμε πράξη. Και νομίζω ότι όλοι θα βρουν το χρόνο να έρθουν. Κι αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εμείς εδώ είμαστε να βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και να πετύχουμε το στόχος μας.» Ήδη, όπως αποκαλύπτει, “σε κάποιες περιπτώσεις ήρθαμε σε επαφή με τους εργοδότες και συζητήσαμε και τους πείσαμε να βελτιώσουν λίγο το χρόνο εργασίας για τους μαθητές μας που εργάζονταν.”

Φέτος το ΣΔΕ Ροδόπης πραγματοποίησε 114 εγγραφές, εκ των οποίων οι 96 είναι ήδη εκπαιδευόμενοι, οι υπόλοιποι, αν και είχαν  εκδηλώσει ενδιαφέρον, έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό, κυρίως  στη Γερμανία και στην Ολλανδία.
Φώτο: Ο κος Ηλίας Βλάχος, διευθυντής του ΣΔΕ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος