«Μένουμε σπίτι ναι! Εξ ανάγκης κι αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες.Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά από μόνοι μας τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό σαν κοινωνία!» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης.Τον είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να μιλά για τα ζητήματα των επαγγελματιών και να είναι αυστηρός με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο γίνεται αυστηρός με τους συμπολίτες του ζητώντας από γνωστούς και μη, συναδέλφους, από άτομα όλων των ηλικιών να είναι προσεχτικοί και να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα λένε οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης

«Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε σαν κοινωνία, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε τα χειρότερα. Μένουμε σπίτι λοιπόν, όποιος δεν έχει σοβαρή δουλειά, να μην βγει έξω» λέει χαρακτηριστικά. Όπως τονίζει ο κος πρόεδρος πολύ σοβαρά πλέον όλοι, θα πρέπει να σκεφτούν το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους και των γονιών τους «Τα λέμε – τα λέμε – τα λέμε, αλλά δυστυχώς ακόμη και τώρα υπάρχουν κάποιοι που δεν ακούνε. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λειτουργούν. Ειλικρινά ώρες ώρες είναι να απορεί κανείς.» λέει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του από τις συμπεριφορές κάποιων.

«Μέχρι τώρα λέγαμε όλοι: «Που είναι το κράτος;» και «Τι κάνει το κράτος;» Τώρα μας βοηθάει το κράτος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και δεν βοηθάμε εμείς τους εαυτούς μας. Για να μην έχουμε τον εφιάλτη της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών ας προσέξουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί να κάνουμε από μόνοι μας το λάθος;» σημειώνει χαρακτηριστικά μην κρύβοντας την ανησυχία του.
Κληθείς να σχολιάσει τα «μέτρα» της Κυβέρνησης για την στήριξη των επαγγελματιών αφού σημειώνει ότι: «Δεν μπορούμε τώρα να γκρινιάζουμε για μέτρα, για χρήματα και άλλα τέτοια, τώρα προέχει η δημόσια υγεία.» προσθέτει πως « Θα πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά, αλλά και τους επαγγελματίες που δεν έχουν δουλειά. Έκλεισαν τα καταστήματά τους επ΄αόριστον και θα πρέπει να δούμε και αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν; Αυτόν τον παράγοντα θα πρέπει να θέσουμε στην Κυβέρνηση. Ωραία τα μέτρα στήριξης αναστολή ΦΠΑ, ΙΚΑ είναι λογικό. Αφού δεν έχουν τις επιχειρήσεις σε λειτουργία πώς θα πληρώσουν; Ο επαγγελματίας, όμως, που έχει ένα μαγαζάκι τώρα βγαίνει αναγκαστικά στην ανεργία. Αυτός πώς θα ζήσει;»
Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη θα πρέπει να δοθεί το επίδομα που θα δοθεί στους εργαζόμενους και σε όλους τους επαγγελματίες. «Πληρώνουμε τα πάντα (ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ κ.α.) δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να εξαιρούμαστε μονίμως οι οικογένειές μας και εμείς οι ίδιοι; Αυτό το επίδομα να το πάρουν όλοι. Κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Αυτό το λίγο των 400-300 ευρώ, τόσο είναι οι αντοχές της οικονομίας μας, καταλαβαίνω, αλλά να το πάρουμε όλοι. Εγώ θα είμαι δύο μήνες στο σπίτι, χωρίς δουλειά.» δηλώνει. Παράλληλα, προσθέτει ανήσυχος ότι είναι ένα θέμα το ποιοι θα μπορούν να ανοίξουν μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας; «Δυστυχώς θα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ανοίξουν. «Τρέχουν» τα ενοίκια μας. Συν όλα τα άλλα, ασφαλιστικές εισφορές, για το διάστημα που θα είναι κλειστό. Δεν απαλλάσσονται – αναστέλλονται όλες οι υποχρεώσεις μας. Όλοι βάζουμε πλάτη. Προέχει η δημόσια υγεία, το καταλαβαίνουμε γι’ αυτό και θα πρέπει να μείνουμε σπίτι όλοι, με χαμόγελο υπομονή, για να βγούμε από τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: