Άννα Φραγκουδάκη: Να γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη η Θράκη

Άννα Φραγκουδάκη: Να γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη η Θράκη
Η κα Άννα Φραγκουδάκη

«Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια. Θυμάμαι τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, θυμάμαι ότι η Πλειονότητα φοβότανε ότι θα βλάψουμε το Έθνος και ότι η Μειονότητα φοβόταν ότι θα την βλάψουμε κι εκείνη χωρίς αυτό να φαίνεται. Μας ονόμασαν «Λύκο με προβιά προβάτου». Άλλοι έγραψαν συνθήματα στις εφημερίδες, ότι θέλουμε να εκτουρκίσουμε τη Θράκη που είναι Ελληνική και γενικώς ήμασταν τελείως ανεπιθύμητοι και από τις δυο μεριές.Σαν μια ισορροπία, που ήταν φτιαγμένη από το χρόνο και τους παράλληλους μονολόγους, να κινδύνευε από την παρουσία μας.» δηλώνει η κα Αννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων.

« Τελικά κινδύνεψε η ισορροπία αυτή, πράγματι ανατράπηκε η ισορροπία, όταν πρωτοήρθαμε καλοδεχούμενοι εδώ ήμασταν από μια πολύ μικρή μικρή μειοψηφία και από την Μειονότητα σχεδόν καθόλου και σιγά – σιγά κερδίσαμε περίπου όλα τα παιδιά και τις μάνες της Μειονότητας με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή. Μας εμπιστεύτηκαν. Είχαν τα παιδιά τους λαμπρά αποτελέσματα στο σχολείο. Και τώρα η πλειονότητα που θεωρεί ότι η πολιτική αυτή που ξεκίνησε τότε το Υπουργείο Παιδείας με στόχο την ένταξη των παιδιών της μειονότητας ως ισότιμων Ελλήνων πολιτών μέσα από το σχολείο, από τα γράμματα, τη μόρφωση και το σχολείο, είναι σωστή και την πιστεύει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των Θρακιωτών. Αυτή είναι η λύση, η γνώση , το σχολείο, η ένταξη, η αρμονική συμβίωση. Όλα αυτά τα πιστεύει η Πλειοψηφία και από τις δύο πλευρές και η νέα γενιά κι αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.»

Άννα Φραγκουδάκη: Να γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη η Θράκη
Οι κυρίες Φραγκουδάκη -Δραγώνα

Απαντώντας στο ερώτημα: “τι η ίδια κρατά από την παρουσία της εδώ;” σημειώνει πως αυτό το Πρόγραμμα άλλαξε και την ίδια. «Έγινα πολύ πιο σοφός άνθρωπος , έγινα πολύ πιο ικανή να καταλαβαίνω τα προβλήματα των ανθρώπων που είναι δίπλα μου ακόμη κι όταν είναι σιωπηλοί. Έμαθα να σέβομαι τις διαφορές που δεν καταλαβαίνω , έγινα πολύ πιο πλούσιος άνθρωπος σε κατανόηση, σε ικανότητες, και στην δυνατότητα να γεφυρώνω τα χάσματα ανάμεσα στις απόψεις, στις πεποιθήσεις , σ’ αυτά που πιστεύουμε, στις διαφορές κάθε είδους, να τα γεφυρώνω και να διαπιστώνω στην πράξη με μεγάλη χαρά ότι οι διαφορές είναι πλούτος. Πάντα είναι χρήσιμο και κάτι αλλιώτικο από αυτό που κάνεις εσύ και το θεωρείς σωστό και κανονικό, πάντα είναι βοηθητικό, όλοι μαζί έχουμε να προσφέρουμε σε μια κοινή ζωή, την κοινή μας ομάδα. Αυτό λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα: Στις οικογένειες, στα ζευγάρια, στα αδέρφια, στους φίλους, στην κοινωνία με τους γείτονες, στους συνανθρώπους γύρω. Ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι που δεν μπορούν με την ίδια ευκολία ή τόσο καλά να προσφέρουν οι άλλοι και κανένας δεν είναι ικανός να τα έχει όλα, άρα η συνεργασία και το μοίρασμα του τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας: ιδέες, συναισθήματα, την άλλη γωνία, την οπτική που έχει για μας και για τον κόσμο τον ίδιο. Ο καθένας βλέπει αλλιώτικα. Να δούμε τον κόσμο από την μεριά του άλλου είναι πολύ εμπλουτιστικό πράγμα και μας κάνει πολύ πιο σοφούς, πιο ικανούς να λύνουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες της ζωής.»
Μιλώντας τέλος για το πώς πρέπει να πορευτεί η Θράκη η κα Φραγκουδάκη απαντά: «Όπως πορεύεται έως τώρα. Έχει θεαματικά εξελιχθεί κι αλλάξει από τότε που την ξέρω. Πλειοψηφία είναι τώρα αυτοί που καταλαβαίνουν ότι συμβίωση είναι το μέλλον , η ένταξη της μειονότητας είναι πλούτος της κοινωνίας, δικός τους πολιτισμικός πλούτος , οι γλώσσες είναι πάλι πλούτος, πολλές γλώσσες, πολλές κουλτούρες, πολλές παραδόσεις , ιστορίες. Όλα αυτά είναι πολύ καλά. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάζουν διότι αφορούν τις ιδέες, δεν μπορείς να νομοθετήσεις για να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων, οι αλλαγές στις ιδέες σε τόσο λίγο χρόνο, για να γίνει η μειοψηφία πλειοψηφία, δείχνει μια κοινωνία πολύ ανθεκτική , να λύσει προβλήματα και να ανοιχθεί στο μέλλον χωρίς η λύση των προβλημάτων να δημιουργεί αρνητικά που είναι αξεπέραστα. Μπορεί να πορευτεί στο μέλλον και να γίνει και παράδειγμα δύο ανθρώπινων ομάδων στην ίδια επαρχεία, που η ιστορία της εθνοτικής τους καταγωγής δεν είναι και πολύ καλή, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό, είναι παγκοσμίως γνωστό, να γίνουν το παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης και της συνεργασίας και της αξιοποίησης αυτής της κουλτούρας σε μια εποχή που ο ρατσισμός σε όλη την Ευρώπη επανακάμπτει. Να γίνει παράδειγμα, πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη η Θράκη.”
Φώτο: Άννα Φραγκουδάκη ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος