«Η επιχειρηματικότητα που υπάρχει στην περιοχή είναι η ελάχιστη δυνατή.» δηλώνει ο κος Αντώνης Φραντζής, αντιπρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ακόμη στην περιοχή είναι λίγες και γνωστές. «Το καλό είναι ότι εξειδικεύονται τρεις μεγάλες στο χώρο της συσκευασίας.Με πολύ καλό προσωπικό κι εμπειρία. Παρόλο αυτά στους υπόλοιπους κλάδους δεν είναι ανθηρά τα πράγματα. Αυτό που παραδοσιακά υπήρχε στην περιοχή, η Κλωστοϋφαντουργία έχει εξαφανιστεί. Κρατάμε μια καλή θέση στα τρόφιμα, στα ποτά και στην συσκευασία.»

Όπως τονίζει ο κος Φραντζής το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εργαλεία οικονομικά από τις τράπεζες. «Δεν υπάρχει καν δανεισμός, το χαμηλότερος ή υψηλότερος δεν είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καν.» δηλώνει και προβληματισμένος προσθέτει πως: «Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν αναπτυξιακά εργαλεία από τον ΔΕΣΜΟΣ και το πρόβλημα παραμένει, το τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά.»

Σύμφωνα με τον κο Φραντζή όσες επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από ίδια κεφάλαια κι αυτό, όπως λέει, δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Γιατί μετά δεν έχεις χρήματα για το ίδιο το προϊόν, δεν έχεις να επεκταθείς αλλού» εξηγεί, «μας «τραβάει» πίσω» λέει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δηλώνει πως «Η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται, είναι σε καλό δρόμο, με τη μείωση της φορολογίας, τη διευκόλυνση της έναρξης νέων εταιρειών. Το κύριο μέλημα είναι να υπάρξει ρευστότητα, να δοθούν χρήματα, να ανοίξουν οι τράπεζες.» Στο ερώτημα δε αν θα μπορούσαν τα συνεταιριστικά σχήματα να θέσουν σε λειτουργία μονάδες της περιοχής από χρόνια κλεισμένες; Απαντά πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν βάλει πολλά χρόνια τώρα λουκέτο. «Δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν βλέπω να ξεκινούν και τα συνεταιριστικά εγχειρήματα, πολύ δύσκολο.»
Σύμφωνα με τον έμπειρο επιχειρηματία ήδη γίνονται κινήσεις προς το τραπεζικό σύστημα. «Υπάρχουν κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, πρέπει να τα πάρουν οι Τράπεζες.Δίνει εγγυήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά είναι εργαλεία που πρέπει να τα αξιοποιήσουν, να τα δώσουν οι Τράπεζες. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν τα δίνουν σε εταιρείες που έχουν να κάνουν με αγροτικά προϊόντα. Είναι μέλημα τους να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει την κρούση και περιμένει τις Ελληνικές Τράπεζες να απαντήσουν αν δέχονται;» δηλώνει και σημειώνει « Εμείς είμαστε αγροτική περιοχή. Η δραστηριότητα έχει να κάνει με αγροτικά προϊόντα, άρα έτσι είμαστε εκτός χορηγήσεων δανείων.»
Φώτο:Αντώνης Φραντζής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: