Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας: «… ο Περιφερειάρχης Κος Μέτιος αποφάσισε να επιτεθεί κατά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατηγορώντας την ότι σκοπίμως καθυστερεί μια επένδυση 300 εκ. ευρώ στην BI.ΠΕ Κομοτηνής, αναφερόμενος στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ AE.»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Η αντιπολίτευση σύσσωμη έχει ζητήσει την εισαγωγή του θέματος σε δια ζώσης συνεδρίαση, άμεσα, όπως προβλέπεται και επιτρέπεται και από το Νόμο προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους τόσο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις όσο και εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι τέτοια συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ούτε δια περιφοράς, ούτε με τηλεδιάσκεψη, όπου με τα τόσα τεχνικά προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν, δεν είναι δυνατό να γίνει συστηματικός διάλογος προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις.»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας των υποδομών και της Ναυτιλίας, ζήτησε να κατασκευάσει στην Κομοτηνή ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό υπέβαλε για γνωμοδότηση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Μετά το παραπάνω αίτημα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής δεδομένα: Στην Κομοτηνή λειτουργεί ήδη εργοστάσιο της ΔΕΗ με καύση φυσικού αερίου που δίνει τους δικούς του αέριους ρύπους. Αέριους ρύπους δίνουν και άλλα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ καθώς και τα διερχόμενα πάσης φύσεως οχήματα από την παρακείμενη ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Η καύση φυσικού αερίου προκαλεί μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του θείου αλλά αυξημένους ρύπους οξειδίων του αζώτου που ευθύνονται για την λεγόμενη όξινη βροχή. Στην χώρα μας κατασκευάζονται συνεχώς μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες και βολτοβολταικά με πρωταγωνίστρια στον τομέα αυτό και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έτσι σε λίγα χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση θα λειτουργούν μόνο σε περιπτώσεις άπνοιας ή συνεχούς νεφοκάλυψης. Είναι προφανές ότι θα λειτουργούν ευκαιριακά και εποχιακά ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες και κατά συνέπεια με συχνό άναμμα και σβήσιμο των μηχανών. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι κατά το άναμμα των μηχανών του εργοστασίου έχουμε πολύ περισσότερους ρύπους από ότι κατά τη συνεχή λειτουργία. «

Και καταλήγει με την σημείωση: «Από τα παραπάνω δεδομένα προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε θετικά ή αρνητικά επιθυμούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τα παρακάτω ζητήματα :Εάν με την λειτουργία του νέου εργοστασίου θα υπάρχει κορεσμός των επιτρεπόμενων ρύπων στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η κατασκευή άλλων εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, οποιουδήποτε τύπου και με οποιοδήποτε τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων του με καύση φυσικού αερίου ή diesel. Κατά πόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από ένα συνεχές άναμμα και σβήσιμο των μηχανών και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει δέσμευση για συνεχή λειτουργία Που στηρίζει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. την βεβαιότητα ή την υπόθεση ότι τα εργοστάσια δεν θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Πόσο επιβαρύνονται οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και η γεωργική τους παραγωγή από τους αέριους ρύπους και την όξινη βροχή. Πόσο τεκμηριωμένη είναι μια μελέτη διασποράς των ρύπων.
Η κατασκευή ενός, δύο, τριών ή δεκατριών σταθμών μέτρησης των ρύπων, που αποτέλεσε βασικό επιχείρημα της διοίκησης δεν αναιρεί τις επιφυλάξεις μας για τους κινδύνους ρύπανσης. Το ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν οι ρύποι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια και αυτό δεν επιτυγχάνεται με κατασκευές σταθμών μέτρησης. Οι σταθμοί μέτρησης καταγράφουν το αποτέλεσμα, δεν το προλαμβάνουν.

Και απαντώντας σε ανακοίνωση που προηγήθηκε από την πλευρά του Περιφερειάρχη τονίζεται: «Δεν υπονομεύουμε και δεν απορρίπτουμε καμία επένδυση Κε Περιφερειάρχη, ακόμη και εάν αφορά έναν εργαζόμενο και λίγες χιλιάδες ευρώ. Αλλά το δικαίωμά μας να προασπίζουμε την υγεία των πολιτών και το μέλλον της βιομηχανικής ανάπτυξης του τόπου μας, που μπορεί να μην μας αφορά άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον του, δεν θα μας το απαγορεύσετε με τίποτα. Στο μεταξύ, Κε Περιφερειάρχη, φροντίστε να απολογηθείτε για την αδράνεια σας στο αδικαιολόγητο κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών μας σε αφίξεις βαλκάνιων τουριστών, σταματήστε τις υποσχέσεις, το μοίρασμα ψεύτικων ελπίδων και τα δελτία τύπου που ανακοινώνετε τις επιχορηγήσεις κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων όπου δεν έχετε κάνει τίποτε απολύτως πέρα από το να βάζετε μια υπογραφή σε ένα έγγραφο. Ο λαός περιμένει αναπτυξιακά έργα υποδομές και αναπτυξιακές πολιτικές. Και επίσης, αφήστε τις κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού. Είστε και εσείς βασικός υπόλογος για την σημερινή κατάσταση.»

Μοιράσου το άρθρο: