Μια αθέατη, αλλά πανέμορφη και ιστορική πλευρά της Ροδόπης, αναμένεται να φωτισθεί με το έργο οδικής διασύνδεση των παραλιακών περιοχών Μαρώνειας-Δικέλλων.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 13 εκ ευρώ και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 30 μήνες.

Ο εργολάβος έχει ορισθεί και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του νέου χρόνου.

Το αποτέλεσμα των εργασιών θα είναι ένας βατός δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και της υπεύθυνης Χρύσας Καραδήμα, που θα σέβεται περιβαλλοντικά το τοπίο και τα Αρχαιολογικά μνημεία. Θα υπάρχει δυνατότητα για περίπατο, ενώ θα αναδειχθεί και το μονοπάτι Ε1.

Το έργο, θα συμβάλει στην δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Περιπάτου μεγάλου μήκους μέσω της ένωσης και ανάδειξης των Αρχαιολογικών Χώρων και στην προβολή του φυσικού περιβάλλοντος του Ισμάρου Όρους.

Θα υπάρξουν συνδέσεις με όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους, Ναούς και μικρά εκκλησάκια, τη Σύναξη, Μαύρη Πεύκη, Πετρωτά, Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, Προφήτης Ηλίας, Ίμερος. Από κει και μετά θα γίνουν όλα τα συνοδά και απαραίτητα έργα για την διασύνδεση με Αρωγή-Φανάρι- και Πόρτο Λάγος Ξάνθης.

«Ενώνουμε το παραλιακό μέτωπο της Θράκης! Θα έχει τη δυνατότητα κάποιος κάτοικος από την Ξάνθη ή τον Έβρο, ακόμα και επισκέπτες να κάνουν μια εντελώς διαφορετική διαδρομή, με διασυνδεδεμένο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Θράκης! Θα υπάρχουν μέρη με σημεία στάθμευσης, παρατηρητήρια πουλιών, στις λίμνες και όλα αυτά σε ένα ασφαλές δίκτυο που σέβεται το περιβάλλον και τα Αρχαιολογικά μνημεία, όπως τους ταιριάζουν. Από ένα τέτοιο έργο όμως που επιτέλους ξεκινάει τώρα, ανοίγονται πολλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται πολλά πανέμορφα τοπία που ήταν στην αφάνεια, ή τα γνώριζαν πολλοί λίγοι », τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Σε ότι αφορά το Σπήλαιο της Μαρώνειας ο κ. Τσαλικίδης αποκάλυψε πως σημειώνονται εξελίξεις σε αυτό το έργο που καρκινοβατεί εδώ χρόνια με τις μελέτες να είναι στα συρτάρια.

Από την πλευρά του ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε στην ΕΡΤ πως η μελέτη θα έλθει ως θέμα στο μεθεπόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Μοιράσου το άρθρο: