Η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη, 13 χρόνια εργάζεται ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Νομό Ροδόπης. «Πολλά δεν είναι για να είστε ακόμη αναπληρώτρια;» την ρωτάμε και την ακούμε να απαντά με νόημα «Πάρα πολλά!» «Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό το «αναπληρώτρια»;» επιμένουμε. «Είμαι από τους πολύ τυχερούς που ευτυχώς δουλεύω 13 χρόνια. Απολύομαι κάθε 21 Ιουνίου, φέτος θα απολυθώ στις 30 Ιουνίου και θα πάρω άλλα εννέα ημερομίσθια και προσλαμβάνομαι στην πρώτη φάση, δηλαδή αρχές Σεπτέμβρη. Έχω ξενιτευτεί μόνο τρεις φορές γιατί άλλοι συνάδελφοί μου ταξιδεύουν κάθε χρόνο. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να πάω πολύ μακριά, έχω πάει στα ορεινά του Έβρου, στην Ξάνθη και στις Σέρρες. Γι αυτό σας λέω ότι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου από τους πολύ τυχερούς. Αν μιλήσετε με άλλους συναδέλφους μου θα σας πουν ότι δεν ξεπακετάρουν καν τον Ιούνιο, αφήνουν τα πράγματά τους έτοιμα για να πάρουν ένα αεροπλάνο, ένα πλοίο τον Σεπτέμβριο και να φύγουν πάλι.»

Η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη, 13 χρόνια εργάζεται ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Νομό Ροδόπης.

Την συναντήσαμε ξανά μετά από καιρό στην τελευταία διαμαρτυρία των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής. «Ο δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους 13 δήμους που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει μπει, έτσι όπως έχει ορίσει το ΦΕΚ, στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή.» εξήγησε αιτιολογώντας τη συμμετοχή της στην διαμαρτυρία και πρόσθεσε «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα. Η νυν δημοτική αρχή ρίχνει τα λάθη και τα σφάλματα στην προηγούμενη, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς και ο νύν δήμαρχος κοντεύει ένα χρόνο θητείας. Είχαμε συναντηθεί μαζί του τον Οκτώβριο, είπε ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν, αλλά δεν έχει «στηθεί» καμία τάξη , προκάτ θα στηθούν μην φανταστείτε ότι θα χτίσουν τώρα.»

Η κα Χρυσάνθη Μπαξεβάνη αναπληρώτρια νηπιαγωγός 13 χρόνια δεν κρύβει τα λόγια της. Πιστεύει με πάθος στην αξία του χώρου που υπηρετεί και τον προασπίζεται εντός κι εκτός νηπιαγωγείου, όπου χρειαστεί. « Πρέπει επίσης να σας πω ότι με εντολή δημάρχου τα προ νήπια εγγράφονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο δήμος να ετοιμαστεί. Κι εγώ θα σας πως ότι μιλάμε για παρατυπίες και παρανομίες γιατί υπάρχει ένα ΦΕΚ που πρέπει να εκτελεστεί.»
««Χάνετε» μαθητές;»
τη ρωτάμε για να την ακούσουμε να απαντά: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των παιδιών που «χάνουμε», αλλά το τι χάνουν αυτά τα παιδιά που δεν φοιτούν στην προσχολική αγωγή. Εμείς μπορεί να έχουμε θέσεις εργασίας και τμήματα περισσότερα, αλλά αποδεδειγμένα και με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια τα παιδιά αυτά έπρεπε να ήταν στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να το δουν εκτός κι αν υπάρχει άλλου είδους σκοπιμότητα από πίσω. Κι αν με ρωτάτε προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα.»
Η κα Μπαξεβάνη στέλνει το δικό της μήνυμα στον δήμαρχο σημειώνοντας πως « όλοι λένε ότι είναι ο υπεύθυνος για να γίνει επιτέλους η υποχρεωτική προσχολική αγωγή» καλώντας τον να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες έτσι ώστε πριν τελειώσει αυτή η χρονιά, στις 30 Ιουνίου, « τα τμήματα των νηπιαγωγείων να έχουν οριστεί και οι γονείς να ξέρουν πριν τις 30 Ιουνίου επιτέλους πού θα είναι τα παιδιά τους το Σεπτέμβρη.» Μην παραλείποντας να ευχηθεί και στους συναδέλφους της καλό κουράγιο μια που ξεκινήσανε μετά από 2 μήνες απουσίας από τα σχολεία καταλήγοντας με τη σημείωση: «Ελπίζω τέλος πάντων ότι κάποια στιγμή σ΄αυτό τον αγώνα θα είμαστε πιο πολλοί και κερδισμένοι.»
Φώτο:Χρυσάνθη Μπαξεβάνη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: