«Έναρξη σεζόν, φουλ σεζόν και τέλος σεζόν όλο αυτό το διάστημα διανύσαμε ένα μεγάλο «χειμώνα». δήλωσε ο Χρήστος Φέρελης

«Όλο αυτό το διάστημα διανύσαμε έναν μεγάλο ‘χειμώνα’. Χωρίς τουρισμό, χωρίς δουλειά, χωρίς έσοδα, χωρίς βοήθεια από την πολιτεία και μια μηδαμινή ενίσχυση ρευστότητας.» Με αυτά τα λόγια ο Χρήστος Φέρελης περιγράφει την κατάσταση την οποία αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι δραστηριοποιούμενος σε οικογενειακή τουριστική επιχείρηση στο Φανάρι της Ροδόπης και μιλά για «μηδενική κίνηση τουριστών».

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», στο Φανάρι της Ροδόπης εκτός από τους Βαλκάνιους γείτονες φέτος δεν ήρθαν οι Γερμανοί, οι Μολδαβοί, οι Ρώσοι. Απώλεια μεγάλη η μη έλευση των Τούρκων. «Και οι Έλληνες, όμως, επαγγελματίες και μη, έτσι όπως είναι τα πράγματα στη χώρα δύσκολα μπορούν να τα καταφέρουν», καθώς, σύμφωνα με τον κ. Φέρελη, δε μπορεί πια μια ελληνική οικογένεια να έρθει και να μείνει στην περιοχή για πέντε μέρες. «Πρέπει να είναι ευκατάστατοι για να κάνουν διακοπές», σημειώνει και μιλά για την πολυετή κρίση που προηγήθηκε, αλλά και για τον κορονοϊό, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα με την Τουρκία. «Όλα αυτά ‘βοήθησαν’ να έχουμε μια πολύ απογοητευτική σεζόν, πολύ απογοητευτική», λέει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του, ζώντας από κοντά τις δικές του προσπάθειες σε μια οικογενειακή επιχείρηση, μαγαζί με σουβενίρ και δωμάτια για ενοικίαση, αλλά και τις προσπάθειες των συναδέλφων του. «Είμαστε όχι 100% κάτω, αλλά 1.000% κάτω», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι φετινοί επισκέπτες στο Φανάρι της Ροδόπης ήταν από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ελάχιστοι από την Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και τις Σέρρες, ακόμη πιο λίγοι από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί. «Ήρθαν πολύ λίγοι φοβούμενοι κι αυτοί λόγω του κορονοϊού.»
Εύχεται «Υγεία για όλους με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο.»

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του προς την ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων σημειώνοντας ότι: «Δεν έχουμε πέντε- έξι και επτά μήνες σεζόν, όπως συμβαίνει στα νησιά, αλλά δύο. Θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου θα είμαστε κάπως καλύτερα». Και προτείνει: «Να δοθεί άμεσα πραγματική ενίσχυση ρευστότητας στους επαγγελματίες. Ως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες οφείλει το κράτος να μας βοηθήσει σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία που περνάμε όλοι. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσω, χωρίς να έχω απολαβές. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρω;»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: