“Οι φοιτητές φέτος δεν αντιμετώπισαν κανένα θέμα στην προσπάθεια τους να βρουν σπίτι. Τα σπίτια ήταν σε επάρκεια γι αυτό και έχουν τακτοποιηθεί όλοι και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάστηκε να κάνουν πλέον της μιας διανυκτέρευσης για να βρουν να νοικιάσουν.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ροδόπης, η κα Χρύσα Κυριακούση και σημειώνει ότι έχουν ενοικιαστεί τα καλύτερα σπίτια, τα πιο κοντινά στο κέντρο, αλλά και στις προσδοκίες των φοιτητών. «Τα ενοίκια δεν ξεπέρασαν τα 250 ευρώ. Σε ελάχιστες περιπτώσεις νοικιάστηκαν σπίτια με 300 ευρώ.»

Όσον αφορά στην προσθήκη κι άλλων δρομολογίων σ΄αυτά που εκτελούνται ήδη με ευθύνη του Πανεπιστημίου για την εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων περιοχών η κα Κυριακούση δηλώνει ότι είναι ένα θέμα που το «κυνηγούν» ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες. « Δέχομαι πολλά παράπονα από ιδιοκτήτες που τα σπίτια τους είναι απομακρυσμένα από τις υπάρχουσες στάσεις. Όντως η μισθωτική αξία αυτών των σπιτιών σε σχέση με άλλα που είναι κοντά στις στάσεις είναι πιο χαμηλή» δηλώνει η κα Κυριακούση προσθέτοντας πως οι ιδιοκτήτες τους ανησυχούν, όχι απλά επειδή έχουν χαμηλά ενοίκια αλλά επειδή αρκετά συχνά δεν νοικιάζονται. Γι αυτό το λόγο όπως λέει, από το 2016, είχαν κάνει ως προεδρείο των ιδιοκτητών ακινήτων μια επαφή με τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου ζητώντας την επέκταση των δρομολογίων και σε άλλες περιοχές.

«Η θέση του Πανεπιστημίου είναι ότι δεν μπορούν να πάνε σε περιοχές όπου δεν βρίσκονται ακίνητα του Πανεπιστήμιου , σε περιοχές που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου γι αυτό και οι στάσεις είναι στην Παλιά Νομική και στην Παλιά Πρυτανεία.Δεν μπορεί να κάνει το Πανεπιστήμιο κάτι άλλο γιατί δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι που να «κολλάει » με το Πανεπιστήμιο.» εξηγεί η κα Κυριακούση αποκαλύπτοντας ότι θα κάνουν ως Δ.Σ. κάποιες ενέργειες θέτοντας το θέμα στο Δήμο και στην Περιφέρεια. «Ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχουν, θα τους ζητήσουμε να χρηματοδοτήσουν μια γραμμή για το καλό των δημοτών, την κάλυψη των αναγκών της πόλης, για τους ιδιοκτήτες εκείνους που τα ακίνητα τους είναι απομακρυσμένα» εξηγεί.

Όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης των ακινήτων υποστηρίζει πως η Κομοτηνή είναι φθηνή πόλη. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανομία πράγματα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα σπίτια των Αθηνών που είναι 30 και 40 ετών, με τα σπίτια στην Κομοτηνή. Έχουμε το ίδιο μίσθωμα σε σπίτι που είναι 15 ετών. Αυτό δεν συγκρίνεται. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με ακίνητα που δεν είναι επιπλωμένα. Εμείς έχουμε το ίδιο μίσθωμα για καινούργιο σπίτι, επιπλωμένο , δεν μπορούμε να συγκριθούμε με σπίτια που είναι πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Πανεπιστήμιο ενώ εμείς έχουμε σπίτι απέναντι από τις στάσεις των λεωφορείων που πάνε στο Πανεπιστήμιο» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σύμφωνα με την ίδια, τα τετραγωνικά, η παλαιότητα, το αν είναι επιπλωμένο, το πόσο απέχει η στάση, το πόσο κοντά είναι από το Πανεπιστήμιο, αλλά και εάν έχουν παροχές είναι στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν του όταν κάνει τη σύγκριση με τα ενοίκια άλλων πόλεων.

Το 70 με 80% των σπιτιών που νοικιάζονται στην Κομοτηνή , σύμφωνα με την κα Κυριακούση, είναι πλέον επιπλωμένα. «Αυτό γίνεται από την καλή προαίρεση των ιδιοκτητών να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν στους φοιτητές . Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δίνοντας ένα τέλειο σπίτι με όλα τα έπιπλα, έστω παλιά, και νοικιάζοντας το 250-260 ευρώ ζητάμε πολλά λεφτά. Ο φοιτητής κερδίζει γύρω στα 1500 με 2000 ευρώ από την ενοικίαση ενός σπιτιού που τα έχει όλα.»
Φώτο: Χρύσα Κυριακούση ρεπορτάζ-κείμενο -φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: