Χ. Τερζίδης: Η χώρα μας, μια από τις τελευταίες που στερείται Κτηματολογίου

Με σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα δημοσιευτεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες στο Φ.Ε.Κ, παρατείνεται μέχρι 15/9/2019 η προθεσμία για δηλώσεις περιουσίας στο Κτηματολόγιο στη ΡΟΔΟΠΗ. Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με την οποία αιτούνταν την παράταση είχε αποσταλεί από το προεδρείο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης. «Η Κτηματογράφηση της χώρας είναι από τα σημαντικότερα σε εξέλιξη έργα. Είναι ένα αναπτυξιακό έργο με στόχο την εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την ασφάλεια των συναλλαγών και την καταγραφή και προστασία της δημόσιας περιουσίας. Με την τέλεια και ιδεατή μορφή θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας.» δηλώνει ο κ. Χρήστος Τερζίδης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μην γίνει με πολύ συντετμημένες προθεσμίες, καθώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας του έργου.

Χ. Τερζίδης: Η χώρα μας, μια από τις τελευταίες που στερείται Κτηματολογίου«Αυτό το μεγάλο έργο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα. Και θεωρούμε ότι υπάρχει μια σοβαρή αστοχία στην διάταξη του Νόμου, η οποία ορίζει το χρονικό διάστημα της υποβολής δηλώσεως ιδιοκτησίας στους τρεις μήνες. Τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού. Βέβαια δίνεται η δυνατότητα στο φορέα Κτηματολόγιο πάλι από τις αρχικές διατάξεις, να χορηγεί άλλους τρεις μήνες παράταση. Ήταν ανάγκη να χορηγηθεί επιπλέον παράταση. Έτσι, μετά από πίεση και πρόταση βουλευτών νομοθετήθηκε πριν δύο εβδομάδες περίπου μια νέα διάταξη η οποία δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό να παρατείνει την προθεσμία για άλλους έξι μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη, ο σχεδιασμός του έργου έγινε με βάση τις αρχικές προθεσμίες και με βάση αυτό χρηματοδοτήθηκε. Η επέκταση του χρόνου, σημαίνει  και επιπλέον χρηματοδότηση. “Όμως” , όπως σημειώνει, “η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κτηματογράφηση επέβαλε την εφαρμογή της νέας διάταξης και την εφάπαξ προθεσμία των έξι μηνών ώστε να ολοκληρωθεί σωστά, με τον ορθό τρόπο αυτό το μεγάλο έργο.”

«Έχουμε μια ιδιαίτερη περιοχή με ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς όμως η εικόνα που έχω είναι ότι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ισχύει αυτό, πρόκειται για αγροτικές περιοχές με χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες , οι οποίες άλλαζαν χέρια στην πορεία των χρόνων με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι ο συνήθης.» δηλώνει ο κος Τερζίδης και εξηγεί ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι κληρονομικές διαδοχές, έγιναν άτυπες διανομές στην πορεία των χρόνων δεν έχουμε καταγεγραμμένους τίτλους, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. «Αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα, επιπλέον σε μας έχουμε μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα. Κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί αυτή η παράταση και από εκεί και πέρα να υπάρξει μια συντονισμένη καμπάνια προκειμένου να κινητοποιηθούν οι πολίτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην Κτηματογράφηση, όπως είναι οι Δήμοι, οι Δ.Ο.Υ., τα Πρωτοδικεία, τα Υποθηκοφυλακεία, θα έλεγα αυτή την περίοδο της Κτηματογράφησης να στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση γιατί αυτή τη στιγμή οι περισσότερες των υπηρεσιών βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών.»

Πολύ μεγάλος αριθμός δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία. Είναι και άνθρωποι που μένουν εδώ, αλλά και μετανάστες. Έσπευσαν και συναντούν προβλήματα ίσως. Γιατί ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους χωρίς τίτλους και να τους προσκομίσουν μεταγενέστερα όμως υπάρχουν κάποιες φορές σύνθετες περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να εξεταστούν από αρμόδιους επαγγελματίες και να δοθεί η ορθή λύση. Το δικαίωμα θα πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς.

Χ. Τερζίδης: Η χώρα μας, μια από τις τελευταίες που στερείται Κτηματολογίου
Ο κος Χρήστος Τερζίδης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Η χώρα μας είναι μια από τις τελευταίες χώρες που στερείται Κτηματολογίου, ίσως σ αυτή την κατηγορία να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Αλβανία. «Σίγουρα η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα βάλει μια τάξη στην καταγραφή της περιουσίας, θα παράσχει σε μια ιδεατή μορφή την ασφάλεια στις συναλλαγές , αν όλα είναι τέλεια, αν δημιουργηθούν προβλήματα, όπως στις πρώτες γενιές κτηματογραφήσεων, αυτό θα προσθέσει προβλήματα και δεν θα επιλύσει.» δηλώνει ο κος Τερζίδης και σημειώνει πως ακόμη και τώρα υφίστανται πολλές περιουσίες αγνώστου ιδιοκτήτη οι οποίες περνούν στα χέρια του δημοσίου, όπως συνέβη στην Αίγειρο και στη Μέση, εκεί που έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες εγγραφές. Ό,τι είναι άγνωστου ιδιόκτητη, περνά στο δημόσιο. Θα μπορεί να γίνει ανα-μεταβίβαση στον κύριο κάτοχο, αυτό, όμως, θα συνεπάγεται επιπλέον κόστος» .

Όπως επισημαίνει ο κος Τερζίδης σαν “γνήσιοι Έλληνες” τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή, ωστόσο, δεν είναι απλή εργασία η δήλωση στο Κτηματολόγιο , σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρξει μια έρευνα και μια επιμελής και ορθή εργασία εκ μέρους αρμόδιων επαγγελματιών, όπως δικηγόρος, τοπογράφος κ.α. «Χρειάζεται και η προσκόμιση κάποιων απαραίτητων δικαιολογητικών. Για παράδειγμα υπάρχει δήμος στην περιοχή μας, ο οποίος χορηγεί πιστοποιητικά πλησιέστερων συγγενών σε περίπου δύο μήνες. Και στην Δ.Ο.Υ. χρειάζεται ένα δίμηνο για να μας χορηγήσει τα αντίγραφα δηλώσεων κληρονομιάς.»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης θα μπορούσαν να επιστραφούν οι δηλώσεις όπως παραδίδονται και να ελεγχτούν στην συνέχεια, αυτό προβλέπει και η διάταξη. «Σε μια ομαλή περίοδο είναι καλό να ελέγχονται οι δηλώσεις πριν παραδοθούν στον δηλούντα σ’ αυτή την περίοδο, όμως, θα ήταν σκόπιμο να αποδίδονται οι δηλώσεις χωρίς των ενδελεχή έλεγχο. Και να ελεχθούν στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η διάταξη.»
Ήδη το προεδρείο του Συλλόγου επικοινώνησε και με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κο Δημαρά ζητώντας την εξάμηνη παράταση ζητώντας να χορηγηθεί εφάπαξ με την επισήμανση όλοι να είναι συνεπείς και όλοι να κάνουν την δουλειά τους, ώστε να γνωρίζουν ότι μετά την πάροδο της δεύτερης παράτασης δεν δίνεται καμία άλλη ευκαιρία. «Κι από εκεί και πέρα θα επιβληθούν τα πρόστιμα που πρέπει» σημειώνει.

Τέλος, ερωτηθείς για τον δικό του επαγγελματικό χώρο, καθώς εκπροσωπεί 120 συμβολαιογράφους, σημειώνει ότι κάθε άλλο παρά ανθεί ο συμβολαιογραφικός χώρος. «Θεωρώ ότι κάνουμε μια πολύ δύσκολη εργασία, είναι πολύ σύνθετο το Νομικό Πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η δουλειά μας. Με τις νέες διατάξεις περί ΈΝΦΙΑ και περί Αυθαιρέτων έχουν περιπλακεί ακόμη περισσότερο τα πράγματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη οι συμβολαιογράφοι να είναι πολλές ώρες στη δουλειά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη πίεση , χωρίς ωστόσο, να έχουν το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα. Δεν μας ενοχλεί τόσο αυτό, εκείνο που μας ενοχλεί είναι να υπάρχει αυτό το ασφαλές νομικό πλαίσιο προκειμένου κι εμείς να είμαστε σίγουροι για τη δουλειά μας.» δηλώνει ο κος Πρόεδρος σημειώνοντας πως έχει επιλεγεί ο συμβολαιογράφος, ώστε να είναι και άμισθος δημόσιος λειτουργός. «Του έχει αναθέσει το κράτος ένα πλήθος από εργασίες προκειμένου αφενός να απαλλάξει το δημόσιο από επιπλέον εργασίες , αφετέρου να υπάρχει ένα επαγγελματίας, ο οποίος θα εγγυάται αυτό το οποίο περιλαμβάνει η εργασία του.»
Φώτο: Χρήστος Τερζίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος