Κομοτηνή, Ερμού

Χαμηλές «πτήσεις» σημειώνονται στην τοπική αγορά της Κομοτηνής στην μετά Covid εποχή σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, τον κο Ανέστη Βαφειάδη. «Χαμηλές πτήσεις και λίγα χαμόγελα.», όπως χαρακτηριστικά λέει και εξηγει : «Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με μια υγειονομική κρίση κι αυτή ήταν η «χαριστική βολή».»

Κομοτηνή

Προσπαθεί, στηριζόμενος στην επαγγελματική του εμπειρία, αλλά και στα μηνύματα που παίρνει από τους συναδέλφους του να ερμηνεύσει την αντίδραση του κόσμου. «Ο κόσμος είτε φοβάται, είτε έμαθε σε έναν άλλο τρόπο ζωής μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, είτε σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχει χρήματα.» δηλώνει ο κος Βαφειάδης προσθέτοντας ότι « Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ζούσαν με 800 ευρώ για δύο μήνες από το κράτος. Έχουν συσσωρευμένα χρέη τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Πώς; Μόνο αν ανοίξουν οι δουλειές και πάρει μπρος η οικονομία.»

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, τον κο Ανέστη Βαφειάδη
Κομοτηνή, πλατεία Ειρήνης

Βλέπει κι εκείνος πως οι επιχειρήσεις αναψυχής, όπως είναι τα cafe της πόλης να λειτουργούν λίγο καλύτερα, « δείχνουν», όπως λέει, « ότι έχουν μια ζωντάνια, αλλά κι αυτή δεν αρκεί για να πάρουν την λεγόμενη χασούρα πίσω. Να ρεφάρουν αυτό που έχασαν για δύο μήνες κι αφετέρου δεν σημειώνονται οι τζίροι των προηγούμενων δύο χρόνων. Με τα έξοδα σταθερά αν όχι αυξητικά.»
Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη, μεγάλο ήταν πλήγμα του Πανεπιστημίου. «Κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν άνοιξε. Έχουν ανοίξει οι παιδικοί σταθμοί κι όχι τα τμήματα του ΔΠΘ! Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί. Για υγειονομικούς λόγους; Μα, όλοι καθήσαμε στα έδρανα του πανεπιστημίου, σειρά παρά σειρά, θέση παρά θέση. Κρατούσαμε τις αποστάσεις όχι για λόγους υγειονομικούς, αλλά για να μην γίνονται αντιγραφές όταν γράφαμε εξετάσεις. Όλοι όμως κρατούσαμε τις αποστάσεις. Τώρα, πώς μπορούν να συμμορφωθούν τα μικρά παιδιά και δεν θα μπορούσαν οι φοιτητές, 20 και 25 χρονών παιδιά; Δεν καταλαβαίνω γιατί.» σημειώνει σπεύδοντας να προσθέσει πως «αν το Πανεπιστήμιο ακολουθήσει την ίδια τακτική και τον Σεπτέμβριο τότε δεν θα πάμε καθόλου καλά.» Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας σημειώθηκαν πάνω από 330 διακοπές σε λογαριασμούς Κοινής Ωφέλειας σε κατοικίες της Κομοτηνής. Συμπεραίνει πως πρόκειται για σπίτια που ξενοικιάστηκαν. «Αν έρθουν τον Οκτώβριο θα νοικιάσουν ξανά . Κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι το Πανεπιστήμιο, ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό συνέβη σε μια φοιτητούπολη που δεν έχει άλλο παραγωγικό ιστό. Ο τουρισμός είναι μηδενικός ούτως η άλλως. Μένει μόνο ο πρωτογενής τομέας. Όλοι μας εκεί ελπίζουμε να μην γίνει κάτι κακό κι έχουμε κι άλλη χασούρα.»
Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει από την θέση του προέδρου να στείλει; Αυτό είναι προς τους κατοίκους της περιοχής και είναι ένα: «Ας καταναλώσουμε όλοι από τον τόπο μας.» λέει και προσθέτει: « Ας γυρίσει το χρήμα έστω μεταξύ μας. Τα σύνορα με την γείτονα Βουλγαρία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Είχαμε μάθει δύο – τρεις μήνες να μην ψωνίζουν παρά μόνο από την τοπική αγορά. Ας κρατήσουν αυτήν την καλή συνήθεια κι ας καταναλώνουν από τον τόπο μας. Στηρίζουν έτσι την τοπική οικονομία, τα παιδιά τους. Το ταμείο όλοι μας θα το κάνουμε τον Σεπτέμβριο, τότε θα δούμε τι γίνεται στην αγορά της πόλης και πού βαδίζουν οι επιχειρήσεις, αν οδηγηθούμε σε κλεισίματα επιχειρήσεων και σε άνοδο της ανεργίας ή όχι. Δεν ξέρω τι θα συναντήσουμε τον Σεπτέμβριο.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: