Τον αριθμό των 334 έργων και δράσεων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πλήρως κοστολογημένα, ανακοίνωσε στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ,-και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ- Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Μέτιος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως συνεχίζει το έργο και το όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη».
Έκανε μια εκτενή αναφορά στις 19 Θεματικές Ενότητες-Διεκδίκηση έργων, Κατασκευές έργων, Έργα Οδικής Ασφάλειας, Πρωτογενής Τομέας, Επιχειρηματικότητα-Ψηφιακές Εφαρμογές-ΟΧΕ-Ενέργεια-Ενεργειακή Αναβάθμιση-Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον-Κοινωνική Πολιτική-Δημόσια Υγεία-Παιδεία-Ψηφιακή Σύγκλιση-Έλεγχοι αδειοδοτήσεων-Εσωτερική Λειτουργία, Οργανόγραμμα-Νομικά Πρόσωπα, Μέγαρο Μουσικής-.
Σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά:

Υπάρχει διεκδίκηση για άλλα δέκα έργα, τα οποία είναι ώριμα από την κεντρική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύνδεση των δύο αεροδρομίων με τα οδικά δίκτυα και πύλες της ΑΜ-Θ και η αναβάθμιση των λιμανιών της ΑΜ-Θ.
Φράγμα Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου, για το οποίο τόνισε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη το οποίο μπορεί να αρδεύσει 200.000 στρέμματα. Προχωρά και το φράγμα του Νέστου με 300.000 στρέμματα άρδευσης.
Για δε την γέφυρα Κομψάτου στον Πολύανθο, σημείωσε πως υπάρχει ανάδοχος της μελέτης και η γέφυρα θα δημοπρατηθεί το Φθινόπωρο του 2019-1,5 εκ ευρώ-, ενώ θα κατασκευασθεί και ο απαραίτητος αναβαθμός ύψους 2 εκ ευρώ.
Στο κομμάτι των κατασκευών, ανέφερε πως υπάρχουν 87 έργα με προϋπολογισμό 37,3 εκ ευρώ , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι νέου τύπου Ιρλανδικές Διαβάσεις, που θα κατασκευασθούν στο Αμυγδαλόρεμα και στα Αρριανά, αλλά και η κατασκευή του δρόμου-ύψους 1,6 εκ ευρώ- προς την Ιερά Μονή Μαξίμου του Καυσοκαλιβίτη. Μέσα στον Απρίλιο θα δημοπρατηθεί το έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αφορά την κατασκευή του δρόμου Μαρώνειας-Παραλίας Πετρωτών.
Στο κομμάτι των Έργων Οδικής Ασφάλειας, υπάρχουν 40 έργα προϋπολογισμού 113 εκ ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του δρόμου, Κοπτερό- ΊΑσμος(5,5 εκ ευρώ), η κατασκευή γέφυρας Κοσμίου(2,1 εκ ευρώ), καθώς και η ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου Κόσμιο- Ρ/Σ ΕΡΤ Κομοτηνής.
Στο κομμάτι του Πρωτογενούς τομέα, ενέταξε και το Φράγμα Ιασίου, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση και ολοκληρώνεται μέσα στο 2020, με έτοιμες οι μελέτες για τα δίκτυα διανομής.
Αναμένεται να αρδεύσει 25.000 στρέμματα.
Σημείωσε πως προχωρούν τα έργα των Αναδασμών και γίνονται προσπάθειες ανάδειξης των ιδιαίτερων προϊόντων.
Ανέφερε τον αριθμό 1482 Νέων Αγροτών στην ΑΜ-Θ από τα σχετικά προγράμματα, ενώ για τα 1.400 Σχέδια Βελτίωσης δήλωσε πως αξιολογούνται.
Για την Κτηνοτροφία στάθηκε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος για την Σφαγή των ζώων κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών των Μουσουλμάνων Συμπολιτών μας, με την λειτουργία πολλών μικρών σφαγείων σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Για την Επιχειρηματικότητα πρόταξε τα 29 επενδυτικά σχέδια, τις χρηματοδοτήσεις σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, με 11 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ, καθώς και τα 5 εκ ευρώ που θα δοθούν στο κομμάτι της Αγροδιατροφής. Υπογράμμισε την σύσταση της ΜΚΟ Συνέργεια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της ΑΜ-Θ, ενώ ο Τουρισμός βρίσκεται το κέντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΑΜ-Θ.-Φυσικό Περιβάλλον-παραλίες-παραδοσιακά πιάτα-προϊόντα συν τον πολυσέλιδο τουριστικό οδηγό.
Υπενθύμισε επίσης πως η Περιφέρεια κράτησε το γραφείο της στις Βρυξέλλες, για άμεση ενημέρωση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Μεγάλη αναφορά έκανε και στον τομέα της Ενέργειας ο κ. Μέτιος με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, καθώς η ΑΜ-Θ είναι πρώτη σε πιστοποιημένα Γεωθερμικά πεδία στην Χώρα. Μίλησε με έμφαση στα παραδείγματα του Ερατεινού Νέστου , του Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης και του Ακροβουνίου ΠΑγγαίου.
Τέλος Ειδική Αναφορά έκανε στην επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και τον στόχο για παραμείνει ανοικτό, τη δρομολόγηση φεστιβάλ και την σύσταση του Οργανισμού, το οποίο θα ανοίξει και το δρόμο για την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Για να γίνουν αυτά τα έργα, προηγήθηκαν συσκέψεις, εξασφαλίσθηκαν οι χρηματοδοτήσεις και μιλάμε πάντα όταν έχουμε κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσουμε, χωρίς λόγια του αέρα. Οι επόμενοι Αντιπεριφερειάρχες θα έχουν συγκεκριμένα έργα στον τομέα ευθύνης τους. Για το λόγο αυτό καμμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, σε ευκαιριακά σχήματα με θολά και ανύπαρκτα προγράμματα. Προχωρούμε το έργο μας, χωρίς αυτούς που προσπάθησαν να το εμποδίσουν. Έχουμε μια μεγάλη μάχη μπροστά μας και μας περιμένει μια μεγάλη νίκη», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μέτιος.

Μοιράσου το άρθρο: