Το λιγότερο σε ένα μήνα θα βγουν στον τηλεοπτικό αέρα του HISTORY CHANNEL του ΟΤΕ τα δύο ντοκυμαντέρ αφιέρωμα της πετυχημένης εκπομπής «Μηχανής του Χρόνου» με τον Δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, -συν ολόκληρη την ομάδα που συνθέτει το δυναμικό της εκπομπής αυτής-, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στην Ελληνική Επικράτεια!

«Το χρωστούσαμε αυτό στη Θράκη! Φτάναμε στον Νέστο και δεν περνούσαμε απέναντι, αλλά τώρα με τα 100 χρόνια ελευθερίας, ήρθε η ώρα να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας!», αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής, Χρίστος Βασιλόπουλος.
Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο η ομάδα της εκπομπής για την Θράκη, βρέθηκε και πραγματοποίησε 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε Ξάνθη και Κομοτηνή! Μνήμες που ξεσκονίστηκαν, σεντούκια που άνοιξαν, καρδιές που μίλησαν για την Θράκη, που είναι ξεχασμένη ακόμα και στην πλήρη αποτύπωση του πόνου από τους διωγμούς, ξεριζωμούς και τη γενοκτονία που βίωσε στους Βαλκανικούς πολέμους. Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος έπνιξε τη Θράκη «Δέκα ολόκληρα χρόνια πηγαιενοέρχονταν 200.000 κόσμου, ως αποσκευές σαν να μετακινούνταν από Κυψέλη στο ΠΑγκράτι», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Από αυτές τις συνεντεύξεις, όπου μιλούν Ιστορικοί, Καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και άνθρωποι από χωριό χωριό και σπίτι, σπίτι, είναι ένα τεράστιο υλικό, το οποίο δεν το βρήκε και πολύ εύκολα η ομάδα της Μηχανής του Χρόνου και δυσκολεύθηκε να το εντοπίσει…θα πρέπει να δουλευθεί και να παρουσιασθεί το… «φιλέτο» της κατάθεσης ιστορίας και ψυχής από τις συνεντεύξεις των 12 ατόμων σε κάθε εκπομπή που θα εμφανισθούν. Αυτό φυσικά προϋποθέτει επίπονη δουλειά για την συρραφή των συνεντεύξεων και των εικόνων-το περίφημο μοντάζ-, μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, προκειμένου να ακουσθούν ΟΛΑ.
Οι δύο εκπομπές οι οποίες θα μεταδοθούν κοντά στις 25 Μαρτίου(κατά πάσα πιθανότητα μετά), η μία θα αφορά την Απελευθέρωση της Θράκης και η Δεύτερη τον Ξεριζωμό και τους Διωγμούς των Θρακιωτών.
Ο κ. Βασιλόπουλος αποδείχθηκε και άριστος γνώστης και της άγνωστης για πολλούς από εμάς πονεμένης ιστορίας της Θράκης.
Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος από την ιστορία και από αυτά πουσυνάντησε στην Θράκη, αλλά και εντυπωσιασμένος από την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Υπενθυμίζεται πως για πολλά χρόνια η Μηχανή του Χρόνου, μεταδιδόταν από την ΕΡΤ, όπως και ακόμα σε επανάληψη οι εκπομπές του!!! Εκπομπές διαμάντια έρευνας και αποτύπωσης των όλων των γεγονότων. Η Μηχανή του Χρόνου είναι μια διδακτική εκπομπή, πέρα από ιστορική και κάνει αυτό που ΕΜΕΙΣ σαν Έλληνες δεν κάνουμε…Να βλέπουμε τα γεγονότα από απόσταση, να κάνουμε αυτοκριτική και διδασκόμαστε από τα λάθη μας;…Άραγε διδασκόμαστε;;;
ΥΓ: Ευχαριστώ τον κ. Βασιλόπουλο και την ομάδα του για την συνέντευξη…με την ευχή να επιστρέψει στην ΕΡΤ και πάλι…

Ακούστε το ηχητικό της τηλεφωνικής συνέντευξής του στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

https://drive.google.com/open?id=1VEfGitAaZEjyDbfu8zPR6JSsb83g8iAz

Μοιράσου το άρθρο: