Δ. Χαρίτου : Δεν λέμε απλώς ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού, αλλά λέμε ΝΑΙ στη ζωή, ΝΑΙ στη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή

«Έχει μια πολύ μεγάλη σημασία όταν είσαι στο Ευρωκοινοβούλιο και έχεις την προσοχή και το ενδιαφέρον όχι μιας μικρής κοινωνίας, αλλά ενός πολύ μεγάλου συνόλου, που παρακολουθεί με προσοχή , να στέλνονται τα σωστά μηνύματα» τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, που συμμετείχε σε forum στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της εξόρυξης χρυσού.

Δ. Χαρίτου :  Δεν λέμε απλώς  ΟΧΙ  στην εξόρυξη χρυσού, αλλά λέμε   ΝΑΙ στη ζωή,  ΝΑΙ  στη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή« Είχαμε την ευκαιρία, όσοι συμμετείχαμε, να στείλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα, ότι δηλαδή, δεν λέμε απλώς όχι στην εξόρυξη χρυσού, αλλά λέμε ένα ναι στη ζωή, ένα ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και ένα όχι στην εξόρυξη του χρυσού, μια δραστηριότητα που έρχεται και αντιστρατεύεται και υπονομεύει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως περιοχή και στον Πρωτογενή Τομέα, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς, τουρισμό, υπηρεσίες» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με πολύ καθαρό τρόπο στάλθηκε το μήνυμα. «Το έκαναν γνωστό με τις τοποθετήσεις τους ομιλητές από πολλές πλευρές και διαφορετικές αφετηρίες, από διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Ήταν ένα ενιαίο μήνυμα που έλεγε τι ζητάμε εδώ για την περιοχή μας.»

Σχολιάζοντας την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα ο κος Χαρίτου υπενθύμισε ότι αυτή η κινητικότητα ξεκίνησε από την «αιφνιδιαστική», όπως είπε, δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Σχεδόν μας ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με την Eldorado για την επέκταση της δραστηριότητας και στη Θράκη. Μας αιφνιδίασε γιατί εδώ στην περιοχή μείναμε με την εντύπωση αυτών που μας είπε λίγους μήνες πριν, ότι σκέφτεται να κάνει τη Ροδόπη και τη Θράκη ένα πρωτότυπο μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Κι αντί αυτού μέσα σε πολύ λίγους μήνες ακούσαμε ότι συζητά για να γίνει η περιοχή μας ένα απέραντο El dorado με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία , για την τοπική δραστηριότητα, για τις πολύ ωραίες ομορφιές που έχουμε, για το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Γι αυτό και υπάρχει μια εγρήγορση από όλους τους τοπικούς φορείς.»

Μάλιστα, αναφερόμενος στις αρνητικές διεθνείς εμπειρίες σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία ο κος Χαρίτου στάθηκε στη συμμετοχή από τη Βουλγαρία της Εθνικής Επιτροπής κατά του κυανίου για ανάλογες δραστηριότητες που γίνονται στη Βουλγαρική χώρα με σκοπό και εκεί να προχωρήσουν σε ανάλογες εξορύξεις. «Όπως εδώ, έτσι και εκεί τα μηνύματα τους ήταν εξίσου αρνητικά . Όπως κι εμείς εδώ με την Χαλκιδική έχουμε μια ιδιαίτερη αρνητική εμπειρία, το ίδιο ανάλογη είναι και η εμπειρία εκεί από τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, στα νερά των ποταμών και των λιμνών, όπως μετέφεραν. Πολύ ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της ακτιβίστριας από την Τουρκία που μετέφερε κι αυτή την εμπειρία της από τις προσπάθειες που κάνουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να προχωρήσουν σε ανάλογες δραστηριότητες οι εταιρείες.»

Καταλήγοντας έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, με την παρουσία πολλών ευρωβουλευτών, αλλά και δημάρχων της Θράκης. «Δόθηκε μια πιο πλήρης εικόνα όλα των σημαντικών φορέων, ότι δηλαδή η περιοχή δεν είναι διατιθεμένη να αποδεχτεί τέτοιου είδους λύσεις που μάλιστα θα τις χρηματοδοτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κος Χαρίτου σημειώνοντας «Δεν φανταζόμουν ότι θα ψηφιζόταν διάταξη που να επιτρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και οι εξορύξεις χρυσού. Όχι μόνο θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά αυτό θα γίνεται και με δικά μας χρήματα κι αυτό είναι το τραγικό.»
Φώτο: Δημήτρης Χαρίτου: συνέντευξη –κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος