Την ένταξη αγροτών της ΠΕ Ροδόπης στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες δε μπορούν να εμφανίσουν μειωμένα έσοδα τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2019, επειδή στις 10 Ιουλίου 2019 τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν καλλιέργειες στη Ροδόπη είχαν ως αποτέλεσμα οι αγρότες να δηλώσουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, «Με κοινή σας απόφαση εντάξατε και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, το εφάπαξ ποσό των 1.000 ευρώ για την στήριξη της δραστηριότητάς τους που επλήγη λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ορίσατε μάλιστα καταρχήν ως δικαιούχους τους αγρότες που παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 τουλάχιστον ευρώ κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019 μειούμενα κατά 20% το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.
Από την γενική αυτή αρχή ορθώς εξαιρέσατε τους αγρότες που επλήγησαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ, απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση να αποδείξουν την μείωση του τζίρου τους και ζητώντας τους να εμφανίσουν μόνο ότι υπήρξε τζίρος ύψους 300 ευρώ κατά τα παραπάνω δίμηνα. Δυστυχώς όμως στην εξαίρεση αυτή δεν συμπεριλάβατε τους αγρότες και άλλων περιοχών όπως της Ροδόπης, που οι παραγωγές τους επλήγησαν επίσης από ακραία καιρικά φαινόμενα το έτος 2019. Γι’ αυτό εμφανίζουν μειωμένα έσοδα τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του έτους 2019 που είναι και τα συγκρίσιμα με τα έσοδα των αντίστοιχων μηνών του 2020 για την ένταξή τους ή μη στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου 2019 ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε παραγωγές σε Δήμους της ΠΕ Ροδόπης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών βάμβακος, καπνού και άλλων καλλιεργειών. Ως εκ τούτου το δηλωθέν εισόδημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2019 δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με το εισόδημα των αντίστοιχων μηνών του 2020 και προφανώς το εισόδημα του 2020 δε μπορεί να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του 2019.»

Και καταλήγει η ερώτηση: «Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ.Υπουργοί:
1.Είναι στις προθέσεις σας να άρετε την αδικία που υφίστανται αγρότες της Π.Ε. Ροδόπης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν στον 4ο ή και σε επόμενο κύκλο του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς να απαιτείται να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου τους κατά 20%;»

Μοιράσου το άρθρο: