Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προφανώς γιατί θα καλύψει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τις ανάγκες της ύδρευσης του δήμου της Κομοτηνής, της πόλης και των οικισμών του, που προφανώς είναι αυξανόμενες και θα διευρύνονται ολοένα και περισσότερο το επόμενο διάστημα ανέφερε  για το φράγμα της Γρατινής ο Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σημείωσε ότι πέρα από το ότι θα καλύψει άμεσα τις ανάγκες, ταυτόχρονα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση από τους υδάτινους πόρους μέσω γεωτρήσεων που αυτή τη στιγμή γίνονται προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας, αν λάβει κανείς υπόψιν τις επιπτώσεις. Όλοι μιλούμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά προφανώς όλοι δεν συνειδητοποιούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ροδόπης θα έχει πολύ σημαντική σημασία η κατασκευή αυτού του έργου, του τροφοδοτικού αγωγού που θα φέρει από το φράγμα της Γρατινής νερό στην πόλη της Κομοτηνής και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο γιατί είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης του Φράγματος των Συμβόλων. Ένα έργο πνοής, ένα εμβληματικό έργο, που χρειάζεται μεταβατικά να υπάρχει η εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων νερού από την Γρατινή. Όπως αποκάλυψε σε επαφές  που είχε με το δήμαρχο Κομοτηνής και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ενημερώθηκε ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα από την διοίκηση της ΔΕΗ πανελλαδικά , ενώ είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση οι μελέτες των περιβαλλοντικών όρων, διαβεβαιώθηκε ότι πράγματι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν 2,5 εκ. κ.ε. πόσιμου νερού , εντούτοις η ΔΕΗ καθυστερεί αδικαιολόγητα ενώ υπάρχει ήδη απόφαση της Περιφέρειας να ενταχθεί το έργο αυτό στο ΠΕΠ και πάλι υπάρχει αυτή η ολιγωρία. Πρέπει να συμφωνήσει και η διοίκηση της ΔΕΗ για να προχωρήσει το έργο. Δυστυχώς επιμένει ακόμη και σήμερα να αρνείται να υπογράψει. Γι αυτό και πήρα την πρωτοβουλία και ζητώ από τον κο Χατζηδάκη να ασκήσει την αρμοδιότητα που έχει και να προχωρήσει στην συν υπογραφή του έργου.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ο κος Χαρίτου είπε πως: Όταν παγώνει για 2,5 μήνες η επαγγελματική δραστηριότητα και η ζωή της κοινωνίας, με απόφαση και σωστά της πολιτείας, είναι προφανές ότι για να μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση όλης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί παρά το κράτος να είναι αρωγός, να συμβάλει με ρευστότητα, και να στηρίζει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικά αδύναμους, όλους τους φορείς που συμβάλλανε στην προσπάθεια να μπορέσει η χώρα με πολύ επιτυχία να αντιμετωπίσει μια πανδημία που έπληξε όλον τον πλανήτη.Παράλληλα, σημείωσε ότι: Αίσθηση μας είναι ότι ενώ καταθέσαμε ένα πρόγραμμα, συγκροτημένο, κοστολογημένο, μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, αυτή έχει την ευθύνη της διαχείρισης ώστε να το αξιοποιήσει, κάνει πως δεν ακούει. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Με αποτέλεσμα να μιλά η ίδια. Πράγματι εξασφάλισε ρευστότητα στην αγορά. Ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει 24 δις έχουν οδηγηθεί στην οικονομία και ο κόσμος δεν βλέπει τίποτα , επαγγελματίες και κλάδοι στον πρωτογενή τομέα, ο κόσμος της εργασίας, οι κοινωνικά αδύναμοι. Πού έχουν πάει τα 24 δις και δεν μπορεί να τα αντιληφθεί στη ζωή του ο ίδιος ο πολίτης;

 Μιλώντας για το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας σημείωσε ότι στην Κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι «έχει ανοίξει η στρόφιγγα των τραπεζών. Πού το βλέπουν; Με όσους επαγγελματίες μιλούν ούτε την πόρτα των τραπεζών δεν μπορούν να περάσουν. Αφού το πολύ μεγάλο μέρος αποκλείεται από όποια χρηματοδοτικά εργαλεία ανακοινώθηκαν. Έχουν αφεθεί αβοήθητοι σε μια πράγματι πολύ δύσκολη συγκυρία. Η χώρα βγήκε με επιτυχία από την υγειονομική κρίση αλλά οδεύει σε ύφεση. Θα είναι η χώρα που θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από ό,τι όλες οι άλλες οικονομικές χώρες. Κι αντί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε περιμένουμε και βλέπουμε. Να κρατήσουμε πυρομαχικά για την επόμενη μέρα λέει ο Πρωθυπουργός και ο εχθρός, η οικονομική ύφεση έχει περάσει το χαράκωμα, γονατίζει η επιχειρηματικότητα, ο κόσμος της εργασίας κι εμείς κρατάμε πυρομαχικά για πότε; Για ποια μέρα;

Τέλος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να στηριχθεί η εργασία, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, να υπάρξει ρευστότητα άμεσα ώστε να μπορέσει να κινηθεί η οικονομική δραστηριότητα και βέβαια πέρα των άμεσων μέτρων στήριξης σε όλους αυτούς τους κλάδους ακόμη και στον αγροτικό κόσμο, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς, πέρα των οριζόντιων μέτρων στήριξης υπάρχουν μεγάλα σοβαρά θέματα όπως τα ζητήματα της Shelman τα οποία πρέπει να ξανασκεφτούμε.Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σε καλό δρόμο η επαναλειτουργία της Shelman.

Για να καταλήξει για μια ακόμη φορά με αναφορά του στο Δ.Π.Θ. «Η ίδρυση των έξι τμημάτων που ήταν ώριμα , τρία εκ των οποίων στην πόλη της Κομοτηνής. Γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αναπτυξιακός μοχλός είναι η ίδρυση τέτοιων τμημάτων. Ακούω σήμερα για να μιλούν, κάτω από τη συνεχή πίεση που ασκείται και στην Υπουργό, για ίδρυση ενός Τμήματος. Έστω ας ξεκινήσουν με ένα!Μην καθυστερούν!

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: