Με αφορμή την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ – και μεταξύ των άρθρων και το άρθρο 3, που προβλέπει την χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα των εξορύξεων και για τον χρυσό, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας σε τοπικά μέσα δήλωσε τα παρακάτω:

«Όσοι είχαν αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, μετά και την ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή του άρθρου 3, ήρθε η στιγμή να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματά τους. Με διάταξη του άρθρου εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο για να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από δημόσιους πόρους, οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού, με τις οποίες συνομιλεί η κυβέρνηση.
Αντί η κυβέρνηση με σοβαρότητα και ευθύνη να ακούσει τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που κατέθεσαν οι φορείς της περιοχής μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Αντί να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Eldorado Gold, καθώς είναι γνωστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε. Δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει έναν βήμα παραπέρα στον ανεύθυνο και επικίνδυνο δρόμο που άνοιξε για την περιοχή ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δίνοντας «γη και ύδωρ», αλλά και χρήμα στις εταιρίες χρυσού.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αποσύρει, μεταξύ των άλλων, και την διάταξη του άρθρου 3 για το χρυσό, αλλά αρνήθηκε. Επιβάλλαμε ονομαστική ψηφοφορία και επί του συγκεκριμένου άρθρου αναμένοντας να εκφραστεί και στη Βουλή η ενιαία αρνητική θέληση της τοπικής κοινωνίας από όλους τους βουλευτής της περιοχής. Όμως διαψευστήκαμε, καθώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το επίμαχο άρθρο. Τώρα ο λόγος, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις ανήκουν στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Εμείς από την πλευρά μας θα επαναφέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας, που η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί».

Μοιράσου το άρθρο: