Για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Βιομηχανικής Μονάδας Shelman μίλησε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα των τριών Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΤ (Ορεστιάδας,Κομοτηνής και Καβάλας) ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα κορυφώνοντας έτσι και το διαχρονικό ενδιαφέρον του για την ανάδειξή του σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη βιώσιμη μονάδα, μια από τις πιο εξελιγμένες της Ροδόπης, με επαρκές προσωπικό, έμπειρο και με διάθεση να θέσει σε επαναλειτουργία τη Βιομηχανία. «Κυρίως», όπως είπε ο κος Χαρίτου, « υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, εφόσον εκκινήσει και λειτουργήσει να έχει βιωσιμότητα, να μην μείνει στα χαρτιά.»

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο βουλευτής της Ροδόπης, « υπάρχει και επιχειρησιακό σχέδιο και επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βεβαίως όλη αυτή η συζήτηση έχει γίνει στο γραφείο του ίδιου του Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέλαβε και δεσμεύσεις έναντι όλων προφανώς των εργαζομένων και των επενδυτών, ότι πράγματι θα άρει όλα τα εμπόδια που υπήρχαν κυρίως για να συμμετέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με ένα μικρό ποσοστό, ώστε πράγματι να θεωρείται ότι αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί.» σημείωσε ο κος Χαρίτου.

Όπως τόνισε ο βουλευτής της Ροδόπης, όλα αυτά είχαν συζητηθεί στο τέλος του 2019. «Μετά από δύο μήνες, τον Φεβρουάριο, ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κομοτηνή και μπροστά σε όλους τους παραγωγικούς φορείς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο και ότι πολύ γρήγορα θα ανοίξει η Βιομηχανία. Έκτοτε, έχουν περάσει δύο – τρεις μήνες και καταλαβαίνετε ότι τίποτα ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανησυχία ιδιαίτερα στους πρώην εργαζόμενους της Βιομηχανίας και σε όσους φορείς της περιοχής θα ήθελαν να προχωρήσει αυτό το επενδυτικό σχήμα. Είναι μια περιοχή που έχει ανάγκη από βιώσιμα επενδυτικά σχήματα που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Είναι μια βιομηχανία που συνδέεται με πάρα πολλά άλλα παράλληλα και συνυφασμένα επαγγέλματα που συμβάλουν από την πλευρά τους στην ενδυνάμωση της Τοπική Οικονομίας γι αυτό πήρα και αυτή την πρωτοβουλία.» σημείωσε προσθέτοντας πως ήταν μια δέσμευση και του ιδίου προσωπικά έναντι των εργαζομένων της Βιομηχανίας Shelman και ένα από τα αντικείμενα της διοίκησης που τέθηκαν στην Τηλεδιάσκεψη που είχε προ ημερών με τον Νίκο Παπά, τον Γιώργο Τσίπρα και όλους τους παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης. «Ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν. Αναμένω ειλικρινά να υπάρξουν απαντήσεις. Όλοι μας θέλουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις γιατί θα είναι κάτι που πραγματικά θα δώσει συμβολικά και ουσιαστικά μια ισχυρή ώθηση.»

Δ. Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ: «Το Τραπεζικό Σύστημα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο»

Ο Βουλευτής της Ροδόπης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην νεότερη πρωτοβουλία του να θέσει ευθέως θέμα λειτουργίας υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες της Ροδόπης. «Είναι ντροπιαστικές εικόνες, να βλέπεις δηλαδή σ’ αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες άτομα, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και την απειλή από τον γνωστό ιό να συνωστίζονται έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί σε όλη την ΠΕ στη Ροδόπης ένα κατάστημα, εκτός από αυτό της Κομοτηνής, αυτό του Ιάσμου . Όλη η Επαρχία Σαπών, Αρριανών και όλος ο Δήμος Κομοτηνής εξυπηρετούνται από ένα κατάστημα, αυτό της Κομοτηνής.» τόνισε ο κος Χαρίτου σημειώνοντας ότι «γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για το με ποια κριτήρια τελικά αποφασίζουν και λειτουργούν τα τραπεζικά ιδρύματα , καθώς εκτός των άλλων σκοπών των δικών τους, εγγράφεται στο καταστατικό τους ότι σκοπός του είναι και η εξυπηρέτηση των κοινωνικών δημοσίων αναγκών. Αν σ΄αυτές τις συνθήκες δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αυτή η «ευαισθησία» σε μια τεράστια περιοχή, ότι δεν μπορεί να μένει χωρίς υποκατάστημα, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα γι αυτό και πέραν της επιστολής το έθεσα και με ερώτηση στη βουλή για να μάθω τα αντανακλαστικά της πολιτείας, του Υπουργού ανάπτυξης, του Υπουργού Οικονομίας. Ώστε στις συνομιλίες που έχουν έτσι κι αλλιώς με το Τραπεζικό Σύστημα να διευθετήσουν και τέτοια σημεία που είναι ώριμα.»

«Το Τραπεζικό Σύστημα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο»
Μπαίνοντας στη δεύτερη φάση της Πανδημίας η κοινωνία αρχίζει ξανά δειλά – δειλά, να αναζητά να βγει ξανά στη νέα πραγματικότητα παρατήρησε τέλος ο κος Χαρίτου σημειώνοντας ότι το Τραπεζικό Σύστημα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο. «Αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας και λιγότερο του Τραπεζικού Συστήματος. Ευθύνη της Πολιτείας να χαράξει πολιτικές, να πάρει πρωτοβουλίες. Είχα μια άμεση επικοινωνία. Περπάτησα μέσα στην πόλη, στην Ερμού, στην Βενιζέλου. Μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους της αγοράς και πραγματικά, παρά την αρχική αισιοδοξία που βλέπει κανείς, γιατί όλοι μπορούμε να το αντιληφθούμε , υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, έντονος προβληματισμός γιατί όλες οι υποχρεώσεις είναι ξανά μπροστά. Δεν είναι τίποτα η παράταση για 3- 4 μήνες των υποχρεώσεων, πρέπει να γίνει μια γενναία ένεση ρευστότητας, κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις συσσωρευμένες ανάγκες , τις υποχρεώσεις που έχει, που δεν λύνονται μόνο με τη μετάθεση για τρεις ή τέσσερις μήνες. Θα τα βρουν μπροστά τους οι επαγγελματίες. Το έκαναν παντού σε όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει μια δυσκολία. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα δημιουργήσει όχι μόνο πρόβλημα στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά κυρίως στην εκτίναξη της ανεργίας, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού ιστού, γιατί ένας που έχει δύο – τρεις – τέσσερις εργαζόμενους αντιλαμβάνεσθε ότι βρίσκεται σε αδυναμία να αντιμετωπίσει πράγματι τα μεγάλα έξοδα που θα βρεθεί να αντιμετωπίσει μπροστά του.» σημείωσε ο κος Χαρίτου επισημαίνοντας ότι «Οφείλει και η πολιτεία και οι ίδιοι παραγωγικοί φορείς να ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους, ώστε να μπορέσουν την επόμενη μέρα να σταθούν όρθιοι. Να τους δοθεί μια ευκαιρία να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.»
Φώτο:Δημήτρης Χαρίτου  συνέντευξη-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: