Παίρνουν βιβλία και σημειώσεις και βγαίνουν έξω, στα γνώριμα αγαπημένα στέκια. Μόνο που αυτή τη φορά απολαμβάνοντας τον καφέ τους, θα διαβάσουν, θα βγάλουν τα SOS, θα κάνουν επαναλήψεις. Είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Δ.Π.Θ. που σε αυτή την εξεταστική τα μαθήματα θα τα δώσουν εξ αποστάσεως.

«Δύσκολα τα πράγματα. Πιο δύσκολα είναι ότι τώρα ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν ξέρουμε πώς θα πάνε οι εξετάσεις.Θα γίνουν εξ αποστάσεως και αυτό μας αγχώνει λίγο.» δήλωσε η Δέσποινα Κιλτσίκη όταν πλησιάσαμε στο τραπεζάκι της μελέτης… «Γίνεται για πρώτη φορά και φοβάμαι τον τρόπο που θα βαθμολογήσει ο καθηγητής. Μπορεί να θεωρήσει ότι υπήρξε αντιγραφή. Νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ αντιγραφή» σημείωσε με κάθε ειλικρίνεια και στην παρατήρηση μας ότι τα θέματα μπορεί να είναι τέτοια που δεν θα βοηθάνε την αντιγραφή πρόσθεσε πως «θα είναι καθαρά στην κρίση του καθηγητή το πώς θα βαθμολογήσει. Υπάρχει ένα άγχος. Λόγω της ζέστης ακόμη πιο δύσκολα διαβάζουμε.»

Όσoν αφορά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία που προηγήθηκε; «Κύλησε πολύ καλά. Όμως δεν είναι το ίδιο η εξ αποστάσεως με τη δια ζώσης. Ήταν μια καλή αρχή να μπει η τεχνολογία στη ζωή μας. Βέβαια άλλο το να κάνεις την ερώτηση στο αμφιθέατρο, όταν δεν καταλάβεις κάτι…»

«Εξάρτηση τα café;» την ρωτήσαμε. «Στο σπίτι οι πειρασμοί είναι πολλοί. Έρχεσαι πίνεις ένα καφέ και κάνεις μόνο αυτό, διαβάζεις. Κι εγώ και η παρέα μου αυτό κάνουμε. Ήσυχα μέρη, χαμηλή μουσική.» Όσον αφορά στο μέλλον; «Ας είμαστε αισιόδοξοι. Ας διαβάζουμε όσο μπορούμε για να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια. Κι όταν έρθουν οι ευκαιρίες να είμαστε σε θέση να τις αδράξουμε.» κατέληξε πίνοντας μια γουλιά καφέ κι επιστρέφοντας στην μελέτη.
Φώτο:Η Δέσποινα Κιλτσίκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: