«Το δίλημμα που έχει να αποφασίσει ο καθένας στην περιοχή είναι αν θέλει να εξαφανιστούν βουνά πεδιάδες, να σπαταληθεί και να δηλητηριαστεί το νερό, το έδαφος και το περιβάλλον για να πάρουν λίγα χρήματα οι εταιρείες χρυσού, τα οποία μάλλον δεν θα φορολογηθούν με τον τρόπο των Off Shore που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Δάνος Σεργκελίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατικής ΑΠΘ, ένας από τους ομιλητές στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.

Δάνος Σεργκελίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατικής ΑΠΘ

Όπως τόνισε ο κος Σεργκελίδης « Θα αφήσουν (ενν οι εταιρείες χρυσού) ως κληρονομιά όλα τα τοξικά απόβλητα γιατί όλες αυτές οι χαμένες πεδιάδες και οι χαμένοι λόφοι θα μετατραπούν για λίγες ουγγιές χρυσού σε τοξικά απόβλητα , λόγω της βαριάς χημικής επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί και θα σπαταληθεί το νερό και το εναπομείναν νερό θα είναι μολυσμένο.»

Σύμφωνα με τον Κομοτηναίο καθηγητή η σκόνη που θα παραχθεί και όλα όσα περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα καταστρέφουν πρώτα από όλα το σπουδαιότερο δημόσιο αγαθό. «Ποιο είναι;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει « Είναι η δημόσια υγεία και η υγεία των ζώων και το περιβάλλον , το οποίο δίνει ζωή και αειφορία στους ανθρώπους. Να καθίσουν και αναλογιστούν ότι αφού φύγουν αυτοί, θα πρέπει μετά οι κάτοικοι να διαχειρίζονται τα τοξικά απόβλητα, ήδη κατεστραμμένοι οικονομικά γιατί αυτές οι εταιρείες δημιουργούν μονοσήμαντη ανάπτυξη και καταστροφική για όλα τα άλλα. Θα έχουν μέσα στην φτώχεια τους, στις μίζερες περιοχές που αφήνουν πίσω τους , να διαχειρίζονται από την τσέπη τους ή από το ταμείο του κράτους τα τοξικά απόβλητα ώστε να μην πεθαίνουν σωρηδόν. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο, δεν χρειάζονται αναλύσεις ιδιαίτερες. Δεν χρειάζονται επιστημονικά ειπωμένα πράγματα είναι όλα τόσο γνωστά.»

Όπως τονίζει, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι ο κόσμος να το συνειδητοποιήσει και να αντισταθεί. «Λυπάμαι που δεν βλέπω πολύ νέο κόσμο σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, δεν ξέρω αν αρκούνται σ’ αυτά που λέω εγώ ή οποιοδήποτε άλλος συνάδελφος και δημοσιεύονται κατά καιρούς. Νομίζω ότι η ζωντανή ενημέρωση θα τους φωτίσει πολύ καλύτερα.» σημειώνει προβληματισμένος για την απουσία νέου κόσμου και επισημαίνει  « Ας μην το βλέπουν πολύ ελαφρά το θέμα, ότι εμένα δεν με αφορά, αυτούς αφορά. Εμείς έχουμε και κάποια ηλικία , αλλά τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τι θα τους αφήσουμε πίσω; Τοξικά απόβλητα και δύσκολες καταστάσεις υγείας που θα πρέπει να διαχειριστούν.»
Φώτο: Δάνος Σεργκελίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατικής ΑΠΘ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: