Δ. Σεργκενλίδης: Οι μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού έχουν απορριφθεί επανειλημμένα

«Η «εξαφάνιση» κάποιων βουνών,δασών σε μια περιοχή από μόνη της αποτελεί μια καταστροφή του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν σε κάθε περιοχή , αλλά και στον ίδιο τον πλανήτη. Μικρές τέτοιες πληγές δημιουργούν τεράστια προβλήματα.» δηλώνει ο κος Δανος Σεργκενλίδης , αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το θέμα της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού.

Παράλληλα, σημειώνει πως η σύνθεση των πετρωμάτων είναι τέτοια που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όξινες απορροές, για καταστροφή των υδάτων κ.ο.κ. «Αυτά τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και νομίζω ότι όποιος λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί δεν γνωρίζω αν το λέει εκ του πονηρού ή είναι εντελώς αδιάφορος. Συνεχώς κι αδιακόπως επί 20 χρόνια έχουν γίνει ακόμη και διαδηλώσεις, έχουν κλείσει δρόμοι, έχουν γίνει συζητήσεις παντού κι όποιος ήθελε να ενημερωθεί σε τελική ανάλυση θα μπορούσε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ενημέρωσης για τον καθένα από τους πολίτες για οποιοδήποτε θέμα ισχύει. Βλέπεις ότι στην περιοχή σου βουίζει ο τόπος για κάποια ζητήματα, ρώτησε για να μάθεις, αν δεν θέλεις να παρακολουθήσεις όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται και τις επιστημονικές ημερίδες.»

Έχει ήδη φανεί ότι το έργο απορρίπτεται από το ΣΕ  έτσι όπως είναι 

Δ. Σεργκενλίδης: Οι μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων  από την εξόρυξη χρυσού  έχουν απορριφθεί επανειλημμένα
Ο κος Δανος Σεργκενλίδης , αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αδειοδοτήσεων, ολόκληρων μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες έχουν απορριφθεί επανειλημμένα από τα συμβούλια, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά και μάλιστα πρόσφατα. Επίσης, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τις μελέτες αυτές της περιοχής μας, τις οποίες τις θεωρούν ανεπαρκείς για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Όπως τονίζει, «τα κεντρικά ΜΜΕ διατυμπανίζουν για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για ορισμένες μικρές αδειοδοτήσεις, για παράλειψη της διοίκησης πήραν αποφάσεις υπέρ της εταιρείας , εξαιτίας παράλειψης της διοίκησης να χορηγήσει κάποιες συμπληρωματικές άδειες εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.α. Ενώ στην ουσία συζητήθηκε ήδη στο Συμβούλιο Επικρατείας το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα της ίδιας της επένδυσης του έργου. Δεν βγήκε ακόμη απόφαση , αλλά στην ουσία έχει ήδη φανεί ότι το έργο απορρίπτεται έτσι όπως είναι. Ούτε καν υποπτευόμαστε ότι θα πάμε σε μια καινούργια σύμβαση αναφέρομαι στα χρυσωρυχεία στις Σκουριές. Εδώ πέρα βλέπουμε ότι το Υπουργείο και με την προηγούμενη και με την τωρινή κυβέρνηση αντί να ενεργήσει ως ένας σοβαρός συμβαλλόμενος σε σύμβαση που έγινε με το δημόσιο και ενώ είχε δοθεί μετά τις αποφάσεις του Σκουρλέτη, εξ αιτίας διαφόρων παραβάσεων αυτής της συμφωνίας, είχε δοθεί διάρκεια 60 ημερών για την Εταιρεία να υποβάλει αίτηση θεραπείας, να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα που οδήγησαν σ΄αυτή την απόφαση, η εταιρεία αφού έληξε αυτή η προθεσμία και λογικά θα έπρεπε να κλείσει οποιοδήποτε δραστηριότητα και να σηκωθεί και να φύγει, προχώρησε σε διάφορες διαιτησίες μέσω της ίδιας της Κυβέρνησης. Η ίδια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός ο κος Σταθάκης τα είχε προτείνει αυτά και εκεί δεν κατέληξαν πουθενά, προχώρησαν σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας η οποία είναι εκπρόθεσμη και ως τέτοια σίγουρα θα απορριφθεί, αλλά μένουμε να ακούσουμε πολλά πράγματα, διότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν ακουστεί από την εταιρεία πάρα πολλά, τραγικά θα έλεγα και προσβλητικά για τη Δημοκρατία της χώρας μας. Ξαφνικά βλέπουμε ότι σε κάποιες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που πολύ φοβάμαι ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα και ότι κάποιοι από πίσω δεν τον ενημερώνουν καλά, ότι θα ξεκινήσει το έργο και στο Πέραμα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό υπάρχουν ανακοινώσεις της ίδιας της Κυβέρνησης που να λέει για τα σχέδια της τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση. Τέτοια είναι η υπόθεση του Περάματος στην περιοχή.»

Η εταιρεία δεν μπορούσε να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των κατοίκων
Αφού ο κος Δανος Σεργκενλίδης διευκρινίζει ότι οι τρεις εταιρείες , στις Σκουριές, στις Σάπες και στην Αλεξανδρούπολη, είναι όλες εταιρείες της Eldorado Gold, θυγατρικές μιας κεντρικής, «ένας είναι ο ηγήτορας σ’ αυτή την εταιρεία»,τονίζει ότι: «η αναγγελία για το αν θα γίνει το έργο εδώ στο Πέραμα, αφορά το έργο που θα χρησιμοποιήσει το κυάνιο , η βασική απορριπτική αιτιολογία που στηρίχθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των κατοίκων διότι στην πρώτη της μελέτη είχε πει ότι η μέθοδος την οποία χρησιμοποιεί με το κυάνιο είναι η τελευταία και η καλύτερη και μετά όταν είδε τις αντιδράσεις του κόσμου βγήκε και είπε ότι θα το κάνει χωρίς τη χρήση κυανίου και το Συμβούλιο της Επικρατείας ρώτησε πώς ενώ λέγατε ότι είναι καλύτερη με κυάνιο τώρα λέτε ότι υπάρχει άλλη καλύτερη; Δηλαδή η απόρριψη βασίστηκε πάνω στην έλλειψη τεκμηρίωσης από την ίδια την εταιρεία πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά δεν έχουν αλλάξει σήμερα και σαν να ακούμε ξανά ότι θα ξανα -ξεκινήσει αυτή η ιστορία εδώ και με το ίδιο το κυάνιο. Αυτά είναι τρομερά.»

Μόλυνση των υδάτων σε τεράστια απόσταση από το ορυχείο, το παράδειγμα της Νότιας Γαλλίας

Κατηγορηματικά δηλώνει πως είναι αδύνατο να μην υπάρξει μόλυνση εδαφών, παράκτιων περιοχών, απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων και αναφέρει το εξής παράδειγμα: «Σε ένα ορυχείο της Νότιας Γαλλίας, το χρυσωρυχείο του Σαλτζίν που έκλεισε το 2004, θεωρούνταν και το μεγαλύτερο της Ευρώπης ορυχείο, η περιοχή αυτή έχει την ίδια γεωλογική μορφή με τη δικιά μας, δηλαδή πάρα πολύ αρσενικό.Το αποτέλεσμα ήταν από το 2004 έως τώρα σε όσες έρευνες- εξετάσεις έγιναν σε 103 παιδιά κάτω των 11 ετών βρέθηκαν ότι είχαν ανά γραμμάριο κρεατίνης στα ούρα πάνω από 15 mlg αρσενικό, διαπιστώθηκε η μόλυνση των υδάτων σε τεράστια απόσταση από το ορυχείο αυτό. Η μεμβράνη η οποία βρίσκεται στον πυθμένα των λιμνών τοξικών αποβλήτων, αυτή που λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν κι εδώ, είχε πάντα διαρροές, δεν μπορεί να διορθωθεί , η τοπική κοινωνία παρά τις προσπάθειες της, ξόδεψε περί τα 30 εκατομμύρια για να διαχειριστεί το φράγμα το οποίο κατά τα άλλα δεν έχει ξεχειλίσει , η αδιάβροχη αυτή μεμβράνη επιτρέπει ετήσια τέσσερις με οκτώ τόνους αρσενικού να διαφεύγουν στον πλησιέστερο ποταμό και από εκεί και μετά δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσει. Φανταστείτε 15 χρόνια μετά ένα τέτοιο ορυχείο, να σημειώνονται τέτοια προβλήματα και τώρα θα προχωρήσει στην περιοχή μια πολύ μεγάλη έρευνα για να δούνε σε ποιο βαθμό είναι η περιοχή εκτεθειμένη σ΄αυτό το πρόβλημα και τι προβλήματα υγείας έχουν επιπλέον.»
Φώτο: Δάνος Σεργκενλίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος