Δ. Ζώτος: «Είναι μια περίοδος συρρίκνωσης του Ελληνικού Πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι.»

Ο Δημήτρης Ζώτος είναι λυκειάρχης της Πατριαρχικής της Μεγάλης του Γένους Σχολής τον τελευταίο χρόνο. Εργάστηκε ήδη ως μαθηματικός στον ίδιο χώρο και όπως σημειώνει είναι περήφανος γι αυτή του την παρουσία εκεί, καθώς είναι το αρχαιότερο ελληνικό εκπαιδευτήριο εν λειτουργία.

Όπως σημειώνει το Σχολείο έχει ιδρυθεί το 1454 από τον Πατριάρχη Γεννάδιο ως συνέχεια της Πατριαρχικής Ακαδημίας, που είχε ιδρυθεί τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1805 και το κτίριο που στεγαζόμαστε σήμερα χτίστηκε το 1880 και τα εγκαίνια του έγιναν το 1882 και μέχρι σήμερα συνεχίζει η Σχολή να εκπέμπει το φως της Ελληνικής Παιδείας από αυτό το κτίριο.

Δ. Ζώτος: «Είναι μια περίοδος  συρρίκνωσης του Ελληνικού Πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι.»
Ο Δημήτρης Ζώτος είναι λυκειάρχης της Πατριαρχικής της Μεγάλης του Γένους Σχολής τον τελευταίο χρόνο

«Η σχολή μας έχει 43 παιδιά, λειτουργεί ως Γυμνάσιο Λύκειο, στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου έχουμε επιστημονικό, μαθηματικό, κοινωνιολογικό και γλωσσικό τμήμα. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της καθημερινότητας, των εποχών μας. Προσαρμοζόμαστε στην εποχή μας, βάζοντας νέα μαθήματα, όπως: η ρομποτική. Αυξάνοντας τις ώρες μαθημάτων, ιδιαιτέρως των Αγγλικών. Είναι ένα καλό σχολείο με επιτυχίες στις εξετάσεις του Πανεπιστημίου» δηλώνει ο κος Ζώτος μιλώντας με καμάρι κι αγάπη για το ξεχωριστό αυτό Σχολείο. Όπως σημειώνει «θέλουμε τα παιδιά μας να εξοικειώνονται με τον ελλαδικό χώρο και επιδιώκουμε τέτοιου επισκέψεις, ώστε να δείξουμε την δουλειά που κάνουμε στην Κωνσταντινούπολη και να γνωριστούμε με φορείς Ελληνικούς.»

“Είναι μια περίοδος συρρίκνωσης του Ελληνικού Πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη” 
Οι μαθητές είναι παιδιά των Ρωμιών της πόλης, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να δεχθούν παιδιά, που δεν είναι μέλη της Ρωμαίικης Κοινότητας. «Ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου έχει καθοριστεί με την Συνθήκη της Λωζάννης και με κάποιες διακρατικές συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. Ο πληθυσμός των Ρωμιών δυστυχώς μειώνεται. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ομογενειακών μας Εκπαιδευτηρίων και δυστυχώς όσο μειώνεται ο αριθμός των Ρωμιών της Πόλης, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των μαθητών των σχολείων. Είναι μια περίοδος συρρίκνωσης του Ελληνικού Πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι.» δηλώνει ο διευθυντής του ιστορικού σχολείου και σημειώνει « Κατά διαστήματα η Ομογένεια μας έχει ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές, πέρασε από δύσκολες περιόδους , πολλές δοκιμασίες , αλλά ορθοπόδησε. Νομίζουμε ότι με την υποστήριξη των Ελλαδιτών που είναι αρκετή αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, να ορθοποδήσουμε και πάλι και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την Ελληνική Παιδεία από τα Ομογενειακά Εκπαιδευτήρια.»

“Νιώθουμε πάντοτε την Ελλάδα δίπλα μας”

Όπως δηλώνει ο κος Ζώτος «Νιώθουμε πάντοτε την Ελλάδα δίπλα μας αυτό αποδεικνύεται πολλές φορές με τις επισκέψεις πολιτικών. Η Σχολή μας πρόσφατα βραβεύτηκε σε ένα διαγωνισμό, που κηρύχτηκε από το Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ της Ελλάδας , πήραμε την πρώτη θέση μεταξύ 15 άλλων σχολείων και 42 μυθιστορημάτων, ήταν μεγάλη τιμή για μας. Ήμασταν στην Ελληνική Βουλή για την βράβευση το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ συγκινητικό για μας.» Δεν παραλείπει να σημειώσει πως αυτό που επιθυμούν από την Ελλάδα είναι να συνεχίσει να τους ενισχύει ηθικά για να επιβιώσουν τα σχολεία. «Η ηθική υποστήριξη», όπως λέει, «είναι πολύ σημαντική για μας. Θέλουμε να είναι στο πλευρό μας και να πιστεύουν το έργο που γίνεται στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια. Δεν μιλάω μόνο για την Μεγάλη του Γένους Σχολή, αλλά και για το Ζωγράφειο Λύκειο Γυμνάσιο, του Ζαππείου και των άλλων δύο μικρών σχολείων, της Πριγκίπου και του Κοντοσκαλίου. Θέλουμε τα σχολεία μας να συνεχίσουν να παρευρίσκονται ακέραια, όπως είναι αυτή την στιγμή στην Κωνσταντινούπολη.»

“Η Πόλη είναι η πατρίδα μας.”

Τέλος, δεν παραλείπει με συγκίνηση να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι για τον ίδιο η Κωνσταντινούπολη; « Η Πόλη είναι η πατρίδα μας. Η γενέτειρα μας. Εκφράζει πολλά πράγματα η πόλη για μας. Με μια λέξη αν θέλετε να εκφράσω το τι σημαίνει η πόλη για μένα, θα σας έλεγα ότι είναι η πατρίδα μου.» καταλήγει με την υπόσχεση αυτή η επαφή με την περιοχή μας να συνεχιστεί.
Φώτο: Ο κος Δημήτρης Ζώτος ρεπορτάζ – κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος