Πίνουν καφέ. Απολαμβάνουν τη συζήτηση και τα μεταξύ τους αστεία ή δείχνουν να βαριούνται και χαζεύουν στα κινητά τους, μέχρι που να ξαναπιάσουν την κουβέντα από εκεί που την είχαν αφήσει ή να αναφέρουν κάτι άλλο εξίσου αστείο.

Εργαζόμενοι σε καφέ, ταχυφαγεία και delivery συνήθως νέοι ή άλλοι που μόλις έχουν τελειώσει τις μαθητικές και φοιτητικές τους υποχρεώσεις και που λόγω κορωνοϊου ή οικονομικών δεν θα πάνε διακοπές.
«Λεφτά δεν υπάρχουν» σημειώνουν , χαμογελούν και αναφέρουν ως «λύση» μια επίσκεψη στην Σαμοθράκη κι εκείνο για ένα τριήμερο. Ίσως και μια βόλτα δύο ημερών μέχρι τη Θεσσαλονίκη κι αυτό είναι όλο . Οπότε: Κομοτηνή και καφεδάκι με φίλους, αλλά και Φανάρι, Αρωγή και Μαρώνεια.

«Είναι περίεργο καλοκαίρι, πρωτοφανές καλοκαίρι.» δηλώνει νεαρός δικηγόρος προσθέτοντας πως «Τα πράγματα με τη δουλειά είναι λίγο δύσκολα. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξουν διακοπές. Οπότε, παραμένουμε στην περιοχή και περιμένουμε. Στα άμεσα σχέδια δεν υπάρχει κάτι, ίσως να λείψουμε μια εβδομάδα, έχει προηγηθεί 1,5 και 2 μήνες καραντίνα.» «Είστε απογοητευμένος;» τον ρωτάμε και απαντά με χαμόγελο «Όχι απογοήτευση, έχουμε απλά αγωνία για το τι πρέπει να γίνει. Ό,τι και να κανονίσεις μπορεί να ακυρωθεί. Οπότε, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Γι αυτό το λόγο είμαστε μαζεμένοι.» Χωρίς σχέδια για το καλοκαίρι και ο επίσης νεαρός συνδαιτημόνας του. «Όχι δεν σχεδιάζω κάτι για το καλοκαίρι. Εξορμήσεις εδώ γύρω . Και αναμονή για τον Σεπτέμβριο τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για την εργασία.» δηλώνει και προσθέτει «Ευτυχώς έχουμε καλή θάλασσα.» Και στο ερώτημα αν περνάει κανείς καλά παραμένοντας και κοντά; Απαντά: « Εάν έχεις τους σωστούς ανθρώπους μαζί σου, θα περάσεις καλά, όπου κι αν είσαι. Δεν χρειάζεται να πας σε εξωτικό προορισμό.»

Το δικό τους παρόν στα καφέ και στα εστιατόρια της πόλης δίνουν και κάποιοι μετανάστες οι οποίοι επέστρεψαν από το εξωτερικό. Λίγες μέρες κοντά σε συγγενείς, αγαπημένους και φίλους λειτουργούν πάντα ενθαρρυντικά. «Επτά χρόνια πριν πήγα στη Γερμανία. Στην αρχή ήταν λίγο ζόρι, μετά το συνήθισα» μας είπε μετανάστης από την Γερμανία. Μέλος συντροφιάς νέων που κάνει διακοπές…παραμένοντας Κομοτηνή ο ίδιος μεταφέρει την εμπειρία του μην παραλείποντας να προτρέψει: « Να φέρει η Ελλάδα τον κόσμο της πίσω!» και εξηγεί: « Συναντώ πολλούς νέους στο εξωτερικό, ας τους φέρει πίσω, είναι μορφωμένοι, με πτυχία και μεταπτυχιακά θα ήταν χρήσιμοι στη χώρα.»
Φώτο: Καφέ Κομοτηνής – νέοι στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: