Διαμαρτυρία με πανώ ετοιμάζουν την προσεχή Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 10:00, οι κάτοικοι του Δήμου Ιάσμου( σ.σ. κυρίως από τους οικισμούς του Πολυάνθου και του Ιάσμου), στην πεσμένη από τον Σεπτέμβριο του 2017 γέφυρα του Κομψάτου, η οποία είχε κόψει στα δύο την επικοινωνία της Ροδόπης, καθώς επίσης και την επικοινωνία της Ροδόπης και του Έβρου, με την Ξάνθη και τους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας, για 4 και πλέον μήνες!

Δόθηκε μετά στην κυκλοφορία η παλιά τσιμεντένια γέφυρα, η οποία προσφάτως δέχθηκε τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των βάθρων και των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, ενώ προηγήθηκε διαγράμμιση και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης.
Πέρασαν ωστόσο δύο χρόνια και δεν υπάρχει ενημέρωση σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Βέβαια έγιναν και στην πεσμένη γέφυρα του Κομψάτου εργασίες, συγκεκριμένα κάποιες διερευνητικές γεωτρήσεις στα βάθρα της γέφυρας, για έλεγχο στατικότητας…
Σε ένα από τα Περιφερειακά Συμβούλια ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, είχε πει πως το φθινόπωρο του 2019(σ.σ. στο οποίο και είμαστε ήδη), θα δημοπρατηθεί η μελέτη-κατασκευή της γέφυρας). Πάντως δεν γνωρίζουμε αν θα προστεθεί το τμήμα που έπεσε, ή, αν θα κατεδαφισθεί και το τμήμα που παρέμεινε, για να γίνει μια νέα γέφυρα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Επίσης ένα άλλο βασικό ερώτημα: Στο ίδιο σημείο; Ή σε άλλο σημείο, καθώς το συγκεκριμένο σημείο παρουσιάζει στροφή και μάλιστα είναι σε σημείο που σε ότι αφορά τον ποταμό είναι κι αυτό σε στροφή, που εντείνει την ορμητικότητα των νερών, καθώς κτυπούν στα βράχια και επιστρέφουν πιο δυναμικά κτυπώντας τη γέφυρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δίπλα ακριβώς από την γέφυρα του Κομψάτου βρίσκεται η Σιδηροδρομική Γέφυρα του ΟΣΕ. ΑΚόμα πιο μεγάλος θα πρέπει να είναι ο βαθμός ασφαλείας των σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευής της γέφυρας, λόγω της γειτνίασης με την Σιδηροδρομική γέφυρα. Ο ΟΣΕ εδώ και χρόνια είχε επισημάνει πως λείπει ένας αναβαθμός πριν την γέφυρα -την πεσμένη- για να ανακόπτει την ορμητικότητα των νερών…Ποτέ δεν ελήφθη υπόψιν αυτή η επισήμανση του ΟΣΕ, ας ελπίσουμε πως θα κατασκευασθεί ΤΩΡΑ. ΕΠίσης έχει υποστεί ρήγματα ο δεύτερος αναβαθμός κοντά στην παλιά τσιμεντένια γέφυρα, το έχουμε επισημάνει στους υπεύθυνους, αλλά και από κει σιγήν ιχθύος…
Για αυτά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις και περιμένουμε από τους ειδικούς να μας αναλύσουν τα ενδεχόμενα για την μέγιστη ασφάλεια των διερχομένων αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών και …περιπατητών. Και τους αιρετούς βέβαια να δώσουν απαντήσεις στο λαό,(σ.σ και να εμφανίζονται) διότι οι κάτοικοι δεν μπορεί να είναι στην άγνοια των εξελίξεων των θεμάτων της περιοχής.
Οι κάτοικοι του Ιάσμου απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και σε κατοίκους άλλων οικισμών του εν λόγω δήμου, να συμμετάσχουν δυναμικά στην διαμαρτυρία. Παρών θα είναι και ο νέος Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.

Μοιράσου το άρθρο: