Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τα κόμματα της Βουλής –πλην Χρυσής Αυγής- το νομοσχέδιο για την Σαρία. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Όσον αφορά την τροπολογία Βενιζέλου για τον έλεγχο των αποφάσεων του Μουφτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ο Κ. Γαβρόγλου είπε ότι έχει θετικά στοιχεία ωστόσο την δεδομένη στιγμή θα συνιστούσε αιφνιδιασμό. Και είπε ότι θα συνεχίσει η διαβούλευση για το θέμα και δεσμεύθηκε να επανέλθει σε δυο μήνες «και τότε ενδέχεται να φέρω εγώ μια τέτοια πρωτοβουλία στην Βουλή», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου ρύθμισης:

Πέντε είναι οι κύριες κατευθύνσεις της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία μπαίνει  τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου, για την  μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Συγκεκριμένα : 1ον Καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
2ον Ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
3ον Καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
4ον Διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
5ον Διασφαλίζεται  ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Δήλωση του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο για τη Σαρία

Στο περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή στις 14  Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τις αλλαγές.

Σε δήλωση του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.»

Και κατέληξε λέγοντας πως «Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.»

Μοιράσου το άρθρο: