Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με πόρους του ΕΣΠΑ, ιδρύει την πρώτη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στη Ροδόπη, μέσω της οποίας επιχειρεί να εκμοντερνίσει την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, υπέγραψε την απόφαση χρηματοδότησης, ύψους 1.049.980 ευρώ, ενώ είχε και συνάντηση με τον επιστημονικό διευθυντή της δομής ψυχίατρο-ψυχαναλυτή, Γκάρο Εσαγιάν, κατά την οποία ενημερώθηκε για τη λειτουργία της. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Λουκάς Γεωργίου.

Η δομή θα στεγαστεί στον οικισμό του Θρυλορίου, καθώς εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής δε βρέθηκε κτίριο να πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπονται για τη λειτουργία της δομής και θα είναι εμβέλειας Θράκης.

Η λειτουργία της θα ξεκινήσει το 2021, με 15 ασθενείς. Το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώνει την μονάδα, σε μόνιμη βάση, θα είναι είκοσι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Μετά από διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, ο φορέας υλοποίησης που επιλέχθηκε είναι το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «Ίκελος».

Σκοπός της νέας αυτής δομής είναι να υποστηρίξει τους χρονίως ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποσυλοποίησή τους. Σε ένα πιο κατάλληλο, ανθρώπινο περιβάλλον, και με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους ειδικούς επιστήμονες και επαφή με την κοινωνία, θα επιχειρηθεί να γίνει ομαλή ένταξή τους σε αυτή. Η δομή, επειδή θα είναι εκτός του ιστού της πόλης, θα διαθέτει και λεωφορείο για να συνδέει τους ωφελούμενους με τη δρώσα κοινωνία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιεί.

Σύμφωνα και με τον επιστημονικό υπεύθυνο της Δομής, Γκάρο Εσαγιάν, στην ΕΡΤ Κομοτηνής,αυτή η δομή ήρθε για να ριζώσει στην περιοχή και να γίνει μια επανεκκίνηση σωστή για τη στήριξη των ψυχικώς πασχόντων, από πλευράς ειδικών και κοινωνίας.

Ο κ. Εσαγιάν τόνισε πως και στην Ξάνθη θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει ανάλογη δομή, ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση στην προσφορά, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργεί τέτοια δομή στην περιοχή. «Φανταστείτε πως αυτές οι δομές στη Θράκη θα λειτουργήσουν ως κρίκοι μιας αλυσίδας ενός δικτύου, που προβλέπει τον εκμοντερνισμό της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ψυχική Υγεία και των πασχόντων στην Ελλάδα.» Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι απαραίτητη η λειτουργία Ψυχιατρικής Μονάδας, κάτι που προβλέπεται για την λειτουργία του νέου Νοσοκομείου σε δύο ως τρία χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο: