Ε. Μπατζακίδου: Έσοδα στα ηλεκτρονικά βιβλία για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη της ενημέρωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς η υποχρέωση ανάρτησης των εσόδων αφορά και επιβαρύνει καθολικά και αποκλειστικά την επιχείρηση-επιχειρηματία-επαγγελματία σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης (ΕΦΕΕ).

«Δεν έχει γίνει καμία ιδιαίτερη καμπάνια, ούτε από την ΑΑΔΕ ούτε από τα εμπορικά επιμελητήρια ώστε οι επιχειρήσεις άμεσα να μπουν στη διαδικασία και να προμηθευτούν τον αντίστοιχο εξοπλισμό, είτε hardware είτε Software, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα ηλεκτρονικά βιβλία» δήλωσε η πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης, κα Ειρήνη Μπατζακίδου.

Ε. Μπατζακίδου: Έσοδα στα ηλεκτρονικά βιβλία για την πάταξη της φοροδιαφυγήςΜιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για τα Ηλεκτρονικά βιβλία εξήγησε πως πρόκειται για μια εφαρμογή στην οποία πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στέλνουν τα έσοδά τους αυτοματοποιημένα, είτε μέσα από τις ταμειακές μηχανές, είτε από μηχανισμούς σήμανσης και στις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται γι αυτά τα δύο θα πρέπει πάλι με κάποιο τρόπο να αποστέλλουν οι επιχειρήσεις τα έσοδά τους «Η χρονική διάρκεια που μπορούν να έχουν, εφόσον έχουν μηχανισμούς σήμανσης, κυμαίνεται μεταξύ πέντε ημερών και την 20η του επόμενου μήνα». Όπως τόνισε, «όσοι επιλέγουν πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης άμεσα φεύγουν σε πραγματικό χρόνο τα έσοδα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει οπωσδήποτε με μηχανογράφους ή κάνοντας μια οποιαδήποτε έρευνα αγοράς να δουν τι πρέπει να προμηθευτούν και άμεσα να το κάνουν γιατί ήδη είμαστε στη δεύτερη παράταση».

Σημείωσε δε ότι θα έχει πρόσβαση στο my data ο λογιστής μέσα από το δικό του πρόγραμμα, αλλά στην ουσία, η κύρια ευθύνη είναι της επιχείρησης για την αποστολή των εσόδων της, προσθέτοντας πως έτσι αποφεύγεται η φοροδιαφυγή με αυτόν τον τρόπο και βλέπουν όλοι τα έσοδα, εφόσον είναι ανεβασμένα.
«Μια δαπάνη για τους επαγγελματίες η εξασφάλιση κατάλληλου hardware και software, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως και το γεγονός ότι πολλές εταιρείες μηχανοργάνωσης ακόμη δεν είναι έτοιμες, οπότε είμαστε λίγο πελαγωμένοι και για το πώς θα λειτουργήσει από 1η Απριλίου». Για να καταλήξει με την σημείωση ότι: « Έχουμε τις ενστάσεις μας, θεωρώ ότι για το 2021 θα πρέπει να είναι πιλοτική όλη αυτή η διαδικασία. Κι από εκεί και μετά, εφόσον όλοι εκπαιδευτούμε, επιχειρήσεις, λογιστές κ.α., τότε να μπει σε πραγματική εφαρμογή».
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος