Με την ευκαιρία της παρουσίας της Γενικής Γραμματέως του Ελληνικού Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών, Ειρήνης Σαρίογλου-Ιστορικό και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κων/πολης, -σ.σ το οποίο και διοργανώνει-για το διεθνές φεστιβάλ Καστελλορίζου, «Πέρα από τα Σύνορα», είχαμε την χαρά να ακούσουμε για μια ωραία πρωτοβουλία Ιστορικών να ξαναγράψουν το βιβλίο της Ιστορίας.
Συγκεκριμένα , πρόκειται για το σχολικό εγχειρίδιο της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.
Η κ. Σαρίογλου τόνισε πως το βιβλίο της Ιστορίας, είναι κακογραμμένο και παρουσιάζει πολλά κενά στις ιστορικές περιόδους και η χωρίς συνέχεια παράθεση των ιστορικών γεγονότων, κάνει τους μαθητές να το απαξιώνουν ως μάθημα.
«Εάν μου λέγατε ένα λόγο για να κάνουμε Επανάσταση στην Ελλάδα, θα σας έλεγα πόσο κακογραμμένα είναι τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας της Ε΄ και της Στ΄ τάξης» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το βασικότερο στοιχείο που λείπει, είναι η συνέχεια, μιας και αναφέρονται στον Περικλή και τον 5ο αιώνα π.Χ., και μετά περνούν αμέσως στον Καποδίστρια.
Εμείς βάζουμε σαν στόχο να κάνουμε το μάθημα της Ιστορίας, το πιο αγαπημένο μάθημα των μαθητών του Δημοτικού. Θα είναι διανθισμένο με μουσική, με λογοτεχνία, ιστορικό ντοκυμαντέρ, αλλά και ίσως και να εντάξουμε κάποια στιγμή και την οπτικοποιημένο υλικό», σημείωσε η κ. Σαρίογλου.

Για το συγκεκριμένο θέμα δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, καθώς κέντρισε το ενδιαφέρον των Δημοσιογράφων. Ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία Ιστορικών, το έργο των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2021, το οποίο και θα θέσουν υπ’ όψιν των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας που εγκρίνουν τα βιβλία για τα σχολεία της Ελλάδας.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης,

Στην ερώτηση αν θα συμπεριλαμβάνεται στα νέα βιβλία και η διδαχή της τοπικής Ιστορίας, απάντησε πως τα βιβλία θα έχουν, έστω περιληπτικά, και στοιχεία τοπικής ιστορίας, μιας και θεωρούν πως δεν μπορεί κάποιος χωρίς τη γνώση της να αποκτήσει γνώση της εθνικής ιστορίας. «Δεν μπορώ ποτέ να αγαπήσω τον τόπο μου αν δεν γνωρίσω την ιστορία του, αυτό είναι αλληλένδετο και αδιαχώριστο, γιατί διαφορετικά ο κάτοικος θα μείνει πάντα ξένος προς τον τόπο του» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Σαρίογλου.
Όπως μας ανέφερε με ένα ιδιαίτερο και γλαφυρό, αλλά και διδακτικό τρόπο, η κ. Σαρίογλου το Ινστιτούτο έχει ως στόχο τη διάσωση και καταγραφή της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού και την αξιοποίηση ιστορικών κειμηλίων και πρωτογενών πηγών, μετρώντας μέχρι 49.000 μέλη, -όχι και ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός-, ωστόσο ,χωρίς οικονομική συνδρομή, ζητώντας μόνο την παρουσία τους στις δράσεις του.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα μια οικογένεια, η οποία, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα, ανησυχεί για το μέλλον της πατρίδας μας» και έχουν δει αυτή τη στήριξη από τα μέλη, παρόλο που παραδέχθηκε ότι σε μια χώρα 10 εκατ, με άλλους τόσους στο εξωτερικό, είναι λιγότεροι από όσο θα ήθελαν.

Μια νέου τύπου Φιλική Εταιρεία το Ελληνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών ;
Όταν η γράφουσα τη ρώτησε αν είναι μια μικρή Φιλική Εταιρεία η ίδια χαμογέλασε και απάντησε, πώς όχι ακριβώς, αλλά, πηγή έμπνευσής μας είναι η μακρόχρονη παράδοση της πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελληνικών συλλόγων και κυρίως το έργο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως (Ε.Φ.Σ.Κ.) που ιδρύθηκε το 1861, δημιούργησε το Ζάππειο παρθεναγωγείο, στο οποίο φοίτησε και η ίδια, όπως και τρείς γενιές γυναικών της οικογένειάς της πριν από αυτή, ενώ σε λιγότερα από 40 χρόνια είχαν επεκταθεί σε πολλά σημεία της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Με τέτοια μεγάλη παράδοση και ιστορία, με τέτοια γλώσσα, οφείλουμε να ξανακάνουμε το σχολείο ένα κέντρο γραμμάτων και καλλιέργειας του ανθρώπου, και όχι ένα χώρο αποστήθισης, ημερομηνιών», επεσήμανε με νόημα η κ. Σαρίογλου.

ΥΓ1: Οι ταινίες ιστορικού ντοκυμαντέρ προβάλλονται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Παρασκευή και Σάββατο

ΥΓ 2: Δεν αποκλείεται στις επόμενες δράσεις του Φεστιβάλ Καστελλορίζου, να ενταχθεί και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με θεατρικές παραστάσεις του, θέσαμε στον νέο πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Ιωάννη Κυριαζή, ο οποίος το αποδέχθηκε, όπως το επικρότησε με θέρμη και η κ. Σαρίολγου.

Μοιράσου το άρθρο: