«Η Θράκη είναι όρθια, είναι η ισχυρή Ελλάδα. Το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε. 100 χρόνια τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα όρθιοι και ισχυροί.Χρόνια πολλά σε όλους.» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, ο κος Ευριπίδης Στυλιανίδης για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό σήμερα στην Κομοτηνή.

Μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Θράκης έκανε ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης κος Κωνσταντίνος Μπούμας σημειώνοντας πως «είναι καλό η ιστορία της Θράκης να περάσει στα βιβλία της ιστορίας για να μάθουν τα παιδιά διότι δεν γίνεται μεγάλη αναφορά στην προσφορά και των τότε Μητροπολιτών. Αρκετοί Μαρωνίτες πήγαν και πολέμησαν στο πλαϊ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σήμερα υπάρχουν χωριά που είναι απόγονοι των Κομοτηναίων στην Αρκαδία, αλλά και στην Άρτα και πολλοί καραβοκύρηδες Μαρωνίτες στην Ερμούπολη της Σύρου.» Για να ευχηθεί Χρόνια πολλά στη Θράκη, σημειώνοντας πως «αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο μια μεγάλη πολιτισμική περιοχή, με πλούσια ιστορία. Εδώ αρχίζει η αρχίζει η Ελλάδα, δεν τελειώνει η Ελλάδα εδώ, εδώ αρχίζει η Ευρώπη κι αυτό είναι ένα μήνυμα απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων. Πρέπει πραγματικά η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ευρώπη να στηρίξουν αυτή την αιματοβαμμένη γη των προγόνων μας. Χρόνια Πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θράκη» κατέληξε ο κος Μπούμας.

Μέρα τιμής των αγώνων που προηγήθηκαν, αλλά και μέρα ευθύνης και περισυλλογής η σημερινή μέρα είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης σημειώνοντας «γνωρίζοντας ότι η ατομική και συλλογική ελευθερία είναι πλέον εύθραυστη. Ελπίζω και πιστεύω ότι με το έργο θα προασπίσουμε την εθνική υγεία και τον πολιτισμό μας . Χρόνια Πολλά στη Θράκη μας.»

Μοιράσου το άρθρο: