«Η περίοδος η οποία ζούμε είναι η πιο κρίσιμη μετά το 1974, διότι οι συμπεριφορές και η στάση των κρατών της Διεθνούς Κοινότητας θα προσδιορίσει την κατάσταση στην περιοχή μας τα επόμενα πενήντα χρόνια, μ’ αυτή την έννοια χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια προσπάθεια να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζεται η Ειρήνη αλλά και η Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδος.» τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης προσθέτοντας πως σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση. «Εξωστρεφώς, πολλαπλασιάζει τις συμμαχίες της, προσπαθεί να κρατάει ζωντανό το δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα, αλλά την ίδια ώρα εκπέμπει και μηνύματα αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας και κυρίως ξεκάθαρου σχεδιασμού.»

Σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη η σταθεροποίηση στη Συρία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λύση. «Χωρίς σταθεροποίηση στη Συρία δεν μπορούμε να επιτύχουμε λύση» σημείωσε για να εξηγήσει ότι το πρόβλημα εκεί ξεκίνησε από το ISIS, το οποίο έχει απομονωθεί και έχει συρρικνωθεί σημαντικά, εδαφικά τουλάχιστον από άποψη κυριαρχίας στον εκεί χώρο. «Έχει γίνει μια ανακατάταξη ισορροπιών στην περιοχή, ακόμη όμως δεν έχει καταλαγιάσει πλήρως κατά τη γνώμη μου η κατάσταση.» τόνισε ο βουλευτής της Ροδόπης επαναλαμβάνοντας πως η σταθεροποίηση στη Συρία θα μπορέσει ίσως να αποτελέσει τη βάση για να υπάρξει μια ευρεία ισορροπία, ένας κατευνασμός και μια πιο δίκαιη και σωστή εφαρμογή και του δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Για το Μεταναστευτικό –Προσφυγικό
Ερωτηθείς ο κος Στυλιανίδης για το Μεταναστευτικό –Προσφυγικό απάντησε πως τα βήματα που υλοποιεί τώρα η Κυβέρνηση είναι η βάση για να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση. «Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα, δεν είναι ζήτημα μονομερές ούτε εθνικό, είναι διεθνές ζήτημα, εξαρτάται από τις γενικότερες καταστάσεις που αναπτύσσονται γύρω μας. Κατά τη γνώμη μου, όμως, η Κυβέρνηση αυτά που εξήγγειλε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή, σε διεθνές επίπεδο να καταστήσει το ζήτημα ευρωπαϊκό σε διμερές επίπεδο να επιδιώξει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, να στείλει μήνυμα στα δίκτυα των παρανόμων που διακινούν μετανάστες ότι η Ελλάδα δεν αστειεύεται αυτό το κάνει και με κλειστά κέντρα και με την αλλαγή στην διαδικασία απόδοσης του ασύλου.» Όπως τόνισε ο βουλευτής της Ροδόπης η Ελλάδα έχει δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο στις ευάλωτες ομάδες , αλλά δεν επιτρέπεται, όπως είπε, να χρειάζονται τρία χρόνια για να κριθεί αν κάποιος πρέπει να πάρει άσυλο ή όχι. «Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει γρηγορότερα για να επανα-προωθηθούν αυτοί που δεν δικαιούνται και να τακτοποιηθούν αυτοί που δικαιούνται. Και βεβαίως όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν το βάρος που τους αντιστοιχεί.»

Για τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μιλώντας τέλος, για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κος Στυλιανίδης σημείωσε πως ακούστηκε η φωνή της Θράκης εκεί και μάλιστα με θετικό τρόπο. «Παρουσιάστηκε η περιοχή μας ως μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο εφαρμοσμένης πολιτικής σε θέματα συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων και δεύτερον καταφέραμε σε κόντρα ψηφοφορίες με τη Χάγη να κερδίσει η μικρή Κομοτηνή και με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία και να να διοργανώσει την συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών υποθέσεων, που είναι αυτή που στο παρελθόν είχε καταδικάσει τη χώρα μας μέσω των δικαστηρίων για θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων. Εμείς είπαμε ότι «όχι μόνο δεν θέλουμε να κρύψουμε κάτι αλλά θέλουμε να δείξουμε ό, τι πετύχαμε». Και για αυτό τους καλέσαμε εδώ» δήλωσε ο κος Στυλιανίδης προσθέτοντας πως: « Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόταση της Ελλάδας ψηφίστηκε και από την Τουρκία και από την Ρωσία και από όλα τα Βαλκάνια, που σημαίνει ότι η εκτίμηση και οι σχέσεις μας στην περιοχή παραμένουν ζωντανές και λειτουργούσες.»
Φώτο: Ευριπίδης Στυλιανίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: